Γιάννης Παπαργυρίου

Η στήλη μου

κτήμα Παπαργυρίου - το Kτήμα μου

κτήμα Παπαργυρίου - το Kτήμα μου

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη γνωριμία μερικών ελληνικών κτημάτων και οινοποιείων, με μια σημαντική όμως προσθήκη: Κάθε φορά θα παρουσιάζουμε ένα οινοποιείο μαζί με μια παραδοσιακή συνταγή γλυκού της περιοχής, όπου βρίσκεται αυτό.

Ξεκινώντας, θα παρουσιάσω το κτήμα στο οποίο ανήκω: το Κτήμα Παπαργυρίου στην Κορινθία.

Το κτήμα ιδρύθηκε το 1978 από τον πατέρα του γράφοντος, Αριστείδη Παπαργυρίου. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν κρασιά με προσωπικότητα και υψηλή ποιότητα. Επιλέξαμε ορισμένες από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες, όπως το μικρόρραγο Μοσχάτο, το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο και τη Μαυροδάφνη. Από τις διεθνείς ποικιλίες το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το Sauvignon Blanc, το Nebbiolo και την Touriga Nacional.

Σήμερα, τα κρασιά του κτήματος εξάγονται στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Το 2009, το κτήμα συμμετείχε για πρώτη φορά με τρία κρασιά στο διεθνή διαγωνισμό «Concours Mondial de Bruxelles», όπου κι απέσπασε 2 χρυσά μετάλλια.

Τα κρασιά Παπαργυρίου θα τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες κι εστιατόρια.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.papargyriou.gr
 

~Συνταγή γλυκού~

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά του φθινοπώρου και του χειμώνα στην περιοχή μας, είναι το περγαμόντο. Η συνταγή είναι απλή και πολύ νόστιμη:

Ξύνουμε τη φλούδα από περίπου 30 περγαμόντα, μετρίου μεγέθους. Τα χαράζουμε ώστε να σχηματιστούν φέτες και ξεχωρίζουμε τη σάρκα από τη φλούδα που έχει απομείνει.
Παίρνουμε μια πετονιά και ενώνουμε όλες τις φέτες που έχουμε ώστε να γίνουν ρολάκια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για να βράσουν και να ξεπικρίσουν. Αν θέλουμε πετάμε το νερό και τα ξαναβράζουμε για να φύγει εντελώς η αίσθηση του πικρού.
Στη συνέχεια τα βγάζουμε, τα στραγγίζουμε καλά και φτιάχνουμε ένα σιρόπι ζάχαρης (περίπου 1 κιλό ζάχαρη σε 1 λίτρο νερό, εκτός και το θέλουμε λιγότερο γλυκό).
Βουτάμε τα περγαμόντα στο σιρόπι, αφού πρώτα αφαιρέσουμε προσεκτικά την πετονιά, για να μην τριφτούν.

Είναι ιδιαίτερα αρωματικά και έχουν θαυμάσια γεύση!


 

Δείτε επίσης