Γιάννης Παπαργυρίου

Δάσκαλε που δίδασκες!

Αποκωδικοποιώντας τη βασίλισσα του αφρού...

 

Υπάρχουν λευκές και ερυθρωπές (ροζέ) σαμπάνιες. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι τρεις: Η Pinot Noir, η Pinot Meunier και η Chardonnay. Όταν σε μια φιάλη αναγράφεται το έτος εσοδείας (vintage ή millesime), τότε αυτό αυτόματα σημαίνει πως η χρονιά για αυτή τη σαμπάνια ήταν καλή!

Με κριτήριο τη γλυκύτητα οι σαμπάνιες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

- brut (2-10 γραμμάρια σακχάρων στο λίτρο )

- extra sec (10-20 γραμμάρια σακχάρων στο λίτρο)

- sec (20-40 γραμμάρια σακχάρων στο λίτρο )

- demi-sec (40-80 γραμμάρια σακχάρων στο λίτρο )

- doux (80-100 γραμμάρια σακχάρων στο λίτρο )

Μια σαμπάνια πίνεται πάντα πολύ κρύα, στους 7-8° C. Σερβίρεται δε σε ψηλό ποτήρι, το ονομαζόμενο flute (σχήμα φλογέρας)

Οι φιάλες της σαμπάνιας ανάλογα με το μέγεθός του, φέρουν και διαφορετική ονομασία:

· Normal 750 ml

· Magnum 1,5 λίτρο

· Jeroboam 3 λίτρα

· Rehoboam 4,5 λίτρα

· Mathusalem 6 λίτρα

· Salmanazar 9 λίτρα

· Balthasar 12 λίτρα

· Nabuchodonosor 15 λίτρα

 

Δείτε επίσης