Συνταγές για γλυκά

Τσουρέκι για το Πάσχα

από : Ορφέας

Υλικά

Τσουρέκι για το Πάσχα
  • έτοιμο σε : 1 ώρα & 15'
  • Χρόνος αναμονής : 2 ώρες (αναμονή) & 50' (φούρνος)
  • σερβίρει : 3-4 κομμάτια
  • Ο Ζαχαρονόμος δίνει : 2
  • Επίπεδο : δύσκολο
  • Extras : φρούτα
Αντί ν'αγοράσουμε, είναι πολύ προτιμότερο να φτιάξουμε μόνοι μας το παραδοσιακό τσουρέκι. Αξίζει τον κόπο κι άλλωστε, 1 φορά το χρόνο το κάνουμε.

Διαδικασία

για το τσουρέκι:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ξεχωριστά, χτυπάω και τους κρόκους στο μίξερ να αφρατέψουν. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνω τα κροκάδια με την μαρέγκα κι αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα. Προσθέτω τη ζάχαρη, το γάλα, το βούτυρο, το μαχλέπι και το κάρδαμο, το πορτοκάλι (ξύσμα & χυμός), τη μαγιά κι ανακατεύω να ενωθούν πρόχειρα. Ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι (όσο πάρει 1.600-1.800γρ.) κι αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια, εστιάζοντας κυρίως στο βούτυρο, το οποίο θα πρέπει να πάει παντού και να ενσωματωθεί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνω τόσο αλεύρι, όσο να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, που να κάνει φουσκάλες. Φτιάχνω μια μεγάλη μπάλα με το ζυμάρι, το αφήνω πίσω στο μπολ ή στον κάδο, σκεπάζω με μεμβράνη ή πετσέτα κι αφήνω για 1 ώρα να διπλασιάσει τον όγκο του.

Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου, περνάω τη ζύμη εκεί και τη δουλεύω με τα χέρια, ώστε να χαθεί όλος ο όγκος που έχει πάρει και να φύγει ο αέρας. Αυτό το κάνω για να γίνει πιο ελαστική η ζύμη. Την τραβάω με τα χέρια να αποκτήσει ευλυγισία. Χωρίζω το ζυμάρι σε 3 ή 4 κομμάτια, αναλόγως το μέγεθος που θέλω να κάνω. Πλέκω σε πλεξούδες ή ρολάρω σαν κοχυλάκι ή απλώς αφήνω το ζυμάρι να θυμίζει φραντζόλα ψωμιού.

Μεταφέρω τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζω ξανά με πετσέτα, να φουσκώσουν, για 1 ώρα.

για το άλειμμα:

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω πρόχειρα το αβγό με το γάλα, να αφρίσει. Με το πινελάκι αλείφω την επιφάνεια από τα τσουρέκια μου.

Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50' περίπου, να ροδίσουν ευχάριστα.

~Καλό Πάσχα!~