Συνταγές για γλυκά

κουλούρια με μπαχαρικά (Pepernoten-spice nuts)

από : Φοίβη

Υλικά

κουλούρια με μπαχαρικά (Pepernoten-spice nuts)
  • έτοιμο σε : 35'
  • Χρόνος αναμονής : 1 μέρα (ξεκούραση) & 20' (φούρνος)
  • σερβίρει : 50-60 κομμάτια
  • Ο Ζαχαρονόμος δίνει : 3
  • Επίπεδο : εύκολο
  • Extras : χωρίς μίξερ

Η συνταγή απαιτεί θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

~

Αυτά τα κουλουράκια μπαχαρικών που ονομάζονται "Pepernoten" στα Δανέζικα (spice nuts στα Αγγλικά), είναι παραδοσιακό Χριστουγεννάτικο γλύκισμα των Σκανδιναβών. Είναι μικρές μπουκιές που μοιάζουν με κάστανα ή καρύδια και με καρδιά που τη μασάς σαν τσίχλα. 

~
Σύμφωνα με τη Δανέζικη παράδοση των Χριστουγέννων, τα παιδάκια αφήνουν κοντά στην καμινάδα τα παπούτσια τους κι ο Άγιος Βασίλης (Sinterklaas) ή οι βοηθοί του, οι Zwarte Pieten, τα γεμίζουν με αυτές τις πικάντικες μπουκίτσες. 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το μέλι, έως ότου φτάσει τους 90°C. Το κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω τη ζάχαρη και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Τα ανακατεύω, αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία για να μην καώ και ζυμώνω με τα χέρια. 

Προσθέτω το αλάτι, το γλυκάνισο, το νερό και το μπέικιν και ξαναζυμώνω. Αν το ζυμάρι είναι πολύ σφιχτό, προσθέτω λίγο ακόμη νεράκι. Αφήνω τη ζύμη μέσα σε μπολ, το οποίο σκεπάζω με μεμβράνη, για 1 μέρα να ξεκουραστεί. Τόσο χρόνο χρειάζονται τα μπαχάρια για να δώσουν τα αρώματα και τη νότα τους. 

Λαδώνω ελαφρώς με ηλιέλαιο τον πάτο και τα τοιχώματα από μια φόρμα στρογγυλή για κέικ (με έλασμα)! Λαδώνω και τα χέρια μου. Παίρνω μικρές μπίλιες από τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί και σχηματίζω μπαλίτσες, σαν βόλους. Εναλλακτικά, κόβω κομμάτια από τη ζύμη και τα ρολάρω σε μεσαίου προς λεπτού πάχους μπαστούνια και μετά με ένα ίσιο μαχαίρι κόβω κομματάκια.

Τοποθετώ τα κουλουράκια στην λαδωμένη φόρμα, να ακουμπάει το ένα το άλλο, στριμωγμένα! Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσω φόρμα με ψηλά τοιχώματα και να στριμώξω δίπλα-δίπλα τα κουλουράκια από το να τα αραδιάσω σε ταψί, διότι σε αυτή την περίπτωση θα ψηθούν πιο γρήγορα οι άκρες και θα σκληρύνουν πολύ! 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 20'. 

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Cees Holtkamp)

~δοκίμασέ το!~