Υλικά |
![]()
Αυτό που κάνω εγώ για να γράψω πάνω στη βασιλόπιτα τη νέα χρονιά είναι: Πρώτα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη την επιφάνεια της κρύας βασιλόπιτας (γιατί αν είναι ζεστή θα απορροφήσει την άχνη) και μετά με ένα πινελάκι (μαλακό κατά προτίμηση) καθαρίζω και σχηματίζω τα νούμερα. Καλή μας χρονιά! |
|
Σε ένα μπολ ανακατεύω πρόχειρα την άχνη, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν. Προσθέτω λίγα-λίγα τα ασπράδια κι ανακατεύω ζωηρά με σύρμα ή με μιξεράκι χειρός. Το μείγμα θα είναι πολύ θαμπό και χυλώδες. Στο μπλέντερ αλέθω τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα σε σκόνη και τα προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας με σύρμα ή σπάτουλα. Ρίχνω την κανέλα και το ξύσμα κι ομογενοποιώ.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο. Το αφήνω να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία του και το προσθέτω τμηματικά στο μείγμα της βασιλόπιτας, ανακατεύοντας. Αν θέλω, καλύπτω το φλουρί ή το νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το ρίχνω στο μείγμα. Χύνω το έτοιμο μείγμα σε τσέρκι 15εκ..
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30' και φροντίζω να μην ανοίξω καθόλου για το πρώτο μισάωρο το φούρνο μου. Ψήνω για ακόμη 30' στους 160°C.
Πασπαλίζω τη βασιλόπιτά μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη ή φτιάχνω σχεδιάκια ή γράφω τη νέα χρονιά. Καλή μας χρονιά!
(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τους Λευτέρη Λαζάρου και Στέλιο Παρλιάρο)