Συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινο

Συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινο
από : glykatzou

Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: η μαρμελάδα ροδάκινο!

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 

Υλικά

Διαδικασία

Σε ένα τρυπητό, πλένουμε καλά τα ροδάκινα. Τα ανοίγουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια ή φέτες. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα περνάμε τα ροδάκινα και τα σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε και την φλούδα κομμένη σε φέτες από το πορτοκάλι, χωρίς όμως τις ίνες γιατί πικρίζουν. Βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα και να σχηματιστεί ένας χυλός, όχι πολύ πηχτός, ώστε να μπορεί να περάσει από το σουρωτήρι. Εάν ο χυλός που θα σχηματιστεί είναι πηχτός, τότε προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας λίγο νερό ακόμη, αραιώνοντας το μείγμα. Αφαιρούμε τα κομμάτια από τη φλούδα του πορτοκαλιού και το υγρό που έχει μείνει στην κατσαρόλα, το κρατάμε στην άκρη για να φτιάξουμε το χυμό μας! Περνάμε τα μαλακωμένα κομμάτια του ροδάκινου χωρίς το χυμό στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε όσο καλύτερα γίνεται. Κρατάμε τον πολτό για να φτιάξουμε μαρμελάδα ροδάκινο!

 

Για το επόμενο βήμα χρειαζόμαστε είτε ένα σουρωτήρι με πολύ παχύ πλέγμα (με πολύ μικρές τρυπούλες) είτε ένα λεπτό ύφασμα (όχι τουλπάνι) όπως μια παλιά μαξιλαροθήκη. Κι αυτό, για να περάσει όσο γίνεται πιο άνετα το υγρό και να μείνει ο πολτός. 

Χρησιμοποιούμε το σουρωτήρι ή τοποθετούμε το ύφασμα μέσα σε κανονικό σουρωτήρι και χύνουμε το υγρό που έμεινε από το βράσιμο (πριν την πολτοποίηση) και που έχουμε φυλάξει. Βοηθάμε με ένα κουτάλι ώστε να περάσει λίγο πιο γρήγορα το υγρό μέσα από το πλέγμα ή το ύφασμα. Χρειάζεται υπομονή αλλά αξίζει! Το περνάμε χωρίς ίχνος από πολτό σε ένα μεγάλο μπολ.

Και μετά αρχίζουμε το μέτρημα: Με ένα ποτήρι παίρνουμε το χυμό του ροδάκινου από το μπολ και μετρώντας πόσα ποτήρια συνολικά βγαίνουν τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα. Όσα ποτήρια υγρού μετρήσαμε, τόση ζάχαρη (ποτήρια) προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας! Βράζουμε καλά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να δένει ο χυμός. Όταν είμαστε έτοιμοι, αποστειρώνουμε μπουκάλια και περνάμε μέσα το συμπυκνωμένο χυμό μας. 

Συντηρούμε στο ψυγείο, για να είναι και πιο δροσερός. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αραιώνουμε με όσο νερό χρειάζεται η γεύση μας. 

~δοκίμασέ το!~

Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο.

Κατηγορίες

Λικέρ, χυμοί, smoothies, ροφήματα

Μαγικά φίλτρα

ροδάκινο, χυμός, αποστειρώνω βάζα, συμπυκνωμένος χυμός, φρούτα

Δοκιμάσατε και κρίνατε

0 Σχόλια

0

0 ψήφοι

βασικά συστατικά :

  1. ροδάκινο
  2. πορτοκάλι