Χορευτική Τούρτα Pavlova με φράουλες!

Χορευτική Τούρτα Pavlova με φράουλες!
από : Φοίβη

Η Πάβλοβα δημιουργήθηκε το 1929 στην Αυστραλία προς τιμήν μιας μπαλαρίνας με το όνομα Pavlova! 

~

Το γλυκό αυτό καθεαυτό δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, η σως όμως που το λούζει είναι απλώς τέλεια και είναι και αυτή που του δίνει την ξεχωριστή γεύση. Αν σας αρέσει μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε άλλα γλυκίσματα. 

~

Μπορείτε είτε να τη φτιάξετε, να την περιχύσετε με τη σάλτσα φράουλας και να τη βάλετε στο ψυγείο είτε να τη φτιάξετε, να την κρυώσετε στο ψυγείο και πριν τη σερβίρετε να την περιχύσετε με τη ζεστή σάλτσα! Διαλέξτε!

Υλικά

Διαδικασία

για την τούρτα από μαρέγκα:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια με το κρεμόριο στη γρήγορη ταχύτητα. Προσθέτω λίγο-λίγο τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και συνεχίζω το έντονο χτύπημα για περίπου 5-7'', μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Λίγο πριν κλείσω το μίξερ προσθέτω και τη βανίλια και φέρνω άλλη μια βόλτα. 

Σε μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο τα 22εκ. και κατά προτίμηση με κούμπωμα, που την έχω βουτυρώσει κι αλευρώσει ελαφρώς, στρώνω μέσα την πηχτή κρέμα που μόλις έφτιαξα και φροντίζω να πάει παντού. Εναλλακτικά, βγάζω τη λαμαρίνα από το φούρνο, τοποθετώ επάνω ένα φύλλο λαδόχαρτου και γεμίζοντας ένα κορνέ με μεγάλη μύτη με τη μαρέγκα που μόλις χτύπησα, σχεδιάζω έναν κύκλο κι αν θέλω, μαρεγκάκια τριγύρω σα φόρεμα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 120° C για 30', μετά κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 90° C και ψήνω για ακόμα 15' και τέλος ανεβάζω στους 100° C κι αφήνω για 15' ακόμη στον αέρα. Όταν θα έχει γίνει πια η τούρτα από μαρέγκα, θα πρέπει ενώ την πατάω με το δάχτυλο να μη σπάει η μαρέγκα! Αφού γίνει η βάση, την αφήνω στο φούρνο να κρυώσει, με ανοιχτή την πόρτα. Τη μεταφέρω σε μια όμορφη πιατέλα με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιρού ή μακριάς σπάτουλας. 

για τη γέμιση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και στο τέλος προσθέτω και τη βανίλια. Αφήνω για 30 λεπτά περίπου τη σαντιγί στο ψυγείο, να κρυώσει καλά. Εγώ την ετοιμάζω μετά το πρώτο μισάωρο ψησίματος και την αφήνω μέχρι να ψηθεί τελείως η βάση της μαρέγκας, στο ψυγείο. Γεμίζω την τούρτα από μαρέγκα με την κρέμα μου και την αφήνω στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω το σιρόπι και να σερβίρω.

για τη διακόσμηση:

Πλένω καλά και καθαρίζω από το κοτσανάκι λίγες φράουλες. Τις κόβω σε φέτες ή τις κρατάω ολόκληρες για να διακοσμήσω την τούρτα μου, πριν τη σερβίρω, όταν θα έχει κρυώσει καλά η γέμιση. 

για τη σως:

Πλένω και καθαρίζω καλά τις φράουλες. Τις κόβω σε μικρά κυβάκια ή φέτες. Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνω τη ζάχαρη με τις φράουλες, το κορν φλάουρ, το κονιάκ, αν θέλω, και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα κι αποσύρω όταν η σως μου ζεσταθεί καλά και μαλακώσουν οι φράουλες. 

για τη συναρμολόγηση:

Πριν σερβίρω την τούρτα της Πάβλοβα, τη βγάζω από το ψυγείο, γαρνίρω με τις φέτες ή τις ολόκληρες φράουλες που έχω κρατήσει και περιχύνω με μια κουτάλα με τη σως, σε ζεστή (όχι καυτή) θερμοκρασία. Η τούρτα θα μεταμορφωθεί αμέσως, όχι μόνο χρωματικά αλλά και γευστικά. Αν σας περισσέψει σως μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε κάποιο άλλο γλυκό σαν επικάλυψη ή πάνω από γιαούρτι σακούλας. Διατηρείται στο ψυγείο.

~δοκίμασέ το!~

 

Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο.

Δοκιμασμένη συνταγή

Κατηγορίες

Τούρτες-Πάστες

Μαγικά φίλτρα

Pavlova, Πάβλοβα, σαντιγί, σως, μαρέγκα, φράουλα, τούρτα, φρούτα

Δοκιμάσατε και κρίνατε

0 Σχόλια

0

0 ψήφοι