μαμούλ (παραδοσιακό λιβανέζικο γλυκό) με φιστίκι Αιγίνης

μαμούλ (παραδοσιακό λιβανέζικο γλυκό) με φιστίκι Αιγίνης
από : azzam

 

Αφού κρυώσουν τα μαμούλ, τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη!

~

Η δοσολογία είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύω να ταΐσω λόχο ή δε θέλω να χαρίσω υπέροχες, λιβανέζικες μπουκιές, μπορώ να κάνω μικρότερη ποσότητα!

 

Υλικά

Διαδικασία

για τον ξηρό καρπό:

Χρησιμοποιώ την ψίχα του φιστικιού Αιγίνης είτε έτοιμη είτε περνάω το φιστίκι από το μπλέντερ, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Εάν δεν είναι ιδιαίτερα ψιλό, το περνάω με τον πλάστη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Σε ένα μπολ βάζω το φιστίκι και τη ζάχαρη, ανακατεύω πρόχειρα με το χέρι και προσθέτω με το μάτι το 1/3 του μπουκαλιού ροδόνερο και 1/3 του μπουκαλιού ανθόνερο. Εάν θέλω πιο έντονη γεύση, προσθέτω περισσότερα υγρά. Ανακατεύω ζωηρά με το χέρι, ζυμώνοντας, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία, πηχτή πάστα με το φιστίκι. 

για τη ζύμη:

Σε ένα μπολ ρίχνω το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και τα ανακατεύω μια γύρα. Προσθέτω τη ζάχαρη. Στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα μπρίκι λιώνω καλά το βούτυρο γάλακτος, προσέχοντας όμως να μη μου κάψει. Ενσωματώνω το βούτυρο με το σιμιγδάλι στο μπολ. Φέρνω 1 κιλό νερό στους  25° C. Σε ένα άλλο μπολ θρυμματίζω τη νωπή ή ξερή μαγιά. Ρίχνω μέσα λίγο από το νερό κι ανακατεύω καλά, μέχρι να σχηματιστεί ένας σκουρόχρωμος χυλός. Προσθέτω τη μαγιά στο σιμιγδάλι και τέλος το νερό, όσο πάρει. Ανάλογα με την ποιότητα των υλικών μου, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο νερό. Οπότε το βλέπω. Ρίχνω τόσο, μέχρι να σχηματιστεί μια πολύ χαλαρή και σχεδόν νερουλή ζύμη. Την αφήνω στην άκρη να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά. 

για το πλάσιμο του μαμούλ:

Έχω σχηματίσει δύο ζύμες. Μία με το φιστίκι και μία με το σιμιγδάλι. Τις φέρνω και τις ακουμπάω στον πάγκο της κουζίνας μου και ξεκινάω το πλάσιμο. Κόβω ένα κομμάτι από το ζυμάρι του σιμιγδαλιού, το ανοίγω λίγο με το χέρι ή τον πλάστη και μέσα το γεμίζω με την ίδια ποσότητα φιστικιού. Εάν έχω το ειδικό, παραδοσιακό ξύλινο καλούπι, τα βάζω μέσα, τα πατικώνω λιγάκι και τα βγάζω, χτυπώντας το καλούπι στον πάγκο, ώστε να σχηματιστεί το σχέδιο πάνω στην μπουκίτσα. Εναλλακτικά, απλώς κλείνω την μπουκίτσα με τα δάχτυλα, σα μαντιλάκι.

Τοποθετώ τα μαμούλ σε μια λαμαρίνα, την οποία έχω προηγουμένως ντύσει με λαδόχαρτο και τα αφήνω σε αναμμένο φούρνο, στους 30° C για 10', να φουσκώσουν. Ψήνω στους 200° C (όχι στον αέρα) σε φούρνο πλακέ, για περίπου 18'. Τα μαμούλ είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει!

Σχόλια


από KONSTANTINOS | 22/06/2010 @ 14:31

para poli kalo....

Δοκιμασμένη συνταγή

Κατηγορίες

Γιορτινά Γλυκίσματα, Finger... Dessert!

Μαγικά φίλτρα

φιστίκι Αιγίνης, μαμούλ, λιβανέζικο γλυκό, μπουκίτσες, ανατολίτικα γλυκά, παραδοσιακό γλυκό

Δοκιμάσατε και κρίνατε

1 Σχόλια

0

0 ψήφοι