σάμαλι παραδοσιακό

σάμαλι παραδοσιακό
από : fanny-m

Ο λόγος που αφήνω τα υλικά για το σάμαλι στη λεκάνη για 2 ολόκληρες ώρες είναι, ούτως ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι με τον χυμό πορτοκαλιού.

~

Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα (όχι να ψηθεί τελείως).

Υλικά

Διαδικασία

για το σάμαλι:

Σε μεγάλη λεκάνη βάζω το ψιλό και χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, τη μαστίχα που έχω κοπανίσει με γουδοχέρι, το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχω διαλύσει το μπέικιν  πάουντερ και τέλος το νερό. Αφήνω τα υλικά στη λεκάνη για 2 ώρες, σκεπασμένα με πετσέτα. Μετά τα ανακατεύω όλα πολύ καλά, ώσπου να ενωθούν μεταξύ τους.

Βάζω λίγο λάδι σε ένα ταψί και το αλείφω καλά. Μεταφέρω στο ταψί το μείγμα και το χαράσσω  σε κομμάτια με ένα μυτερό μαχαίρι.

Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45'-50'. Βγάζω το σάμαλι από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύω να διαλυθούν καλά οι κόκκοι τη ζάχαρης κι αφήνω να σιγοβράσει για λίγα λεπτά. Σιροπιάζω  το κρύο σάμαλι με το ζεστό σιρόπι, περιχύνοντάς το με μια κουτάλα.

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

Αν θέλω, αφού σιροπιάσω το γλυκό, ρίχνω από πάνω λευκά αμύγδαλα που τα έχω χοντροκόψει στο μπλέντερ.

(συνταγή από τη Ρένα της Φτελιάς)

Σχόλια


από Μάριος-Ζώης | 01/07/2012 @ 16:42

Επιτέλους!!! Σαράντα χρόνια την έψαχνα αυτή τη συνταγή. Είναι το μοναδικό πραγματικό σάμαλι, που παλιά στη γειτονιά μου έφτιαχνε ένας πολίτης ζαχαροπλάστης. Που και που, μικρό παιδί τότε τον βοηθούσα, αλλά δυστυχώς όσο κι αν πίεζα το μυαλό μου δεν μπορούσα να θυμηθώ τι έβαζε. Μπράβο σου και πάλι. Και μιά μικρή ερώτηση: Αν δεν λαδώσουμε το ταψί σίγουρα θα κολλήσει? Αυτός δεν τη λάδωνε τη λαμαρίνα γιατί, άλλα χρόνια τότε, το πουλούσε έως και τη Μεγάλη Παρασκευή σαν το μόνο νηστίσιμο γλυκό. Μπράβο - Χίλια Μπράβο.

Κατηγορίες

Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού

Μαγικά φίλτρα

σάμαλι, σιρόπι, σιρόπια, σιροπιαστά, σιροπιαστό, γλυκό ταψιού, γλυκό του ταψιού, γλυκό σάμαλι, ανατολίτικα, ανατολίτικο, ανατολίτικα γλυκά, σιμιγδάλι, χοντρό σιμιγδάλι, ψιλό σιμιγδάλι, αμύγδαλα, αμύγδαλο, αποφλοιωμένα αμύγδαλα, γουδοχέρι, ξηροί καρποί, μαστίχα, μαστίχα κοπανισμένη, μαστίχα Χίου, πορτοκάλι, πορτοκάλια, λεμόνι, λεμόνια, φρούτα, φρέσκα φρούτα, εσπεριδοειδή, χυμός, ξύσμα, χυμός λεμονιού, χυμός πορτοκαλιού, ξύσμα λεμονιού

Δοκιμάσατε και κρίνατε

1 Σχόλια

0

0 ψήφοι