Γαλλική μηλόπιτα (ταρτ τατέν)

Γαλλική μηλόπιτα (ταρτ τατέν)
από : glykatzou
Ανάποδη μηλόπιτα που προέκυψε από τις αδελφές Tatin κατά λάθος. Αντί να στρώσουν πρώτα τη ζύμη κι από πάνω τα μήλα, όπως συνήθιζαν, η μία αδελφή έστρωσε πρώτα τα μήλα στο ταψί. Πολλές συνταγές έχουν προκύψει από λάθη, αντικαταστήσεις ή απλώς... περιέργεια.

Υλικά

Διαδικασία

για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τα αβγά, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Δουλεύω το μείγμα με τον γάντζο ή με τα χέρια, έως ότου ομογενοποιηθούν καλά όλα μου τα υλικά και σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτω ελαχιστότατο νερό. Την καλύπτω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30' να σφίξει.

για τη γέμιση:

Πλένω και καθαρίζω τα μήλα. Αφαιρώ τα κουκούτσια και τα χοντροκόβω. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνω τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι να γίνουν καραμέλα. Προσθέτω τα μήλα κι ανακατεύω να καραμελώσουν. Κατεβάζω από το μάτι και συνεχίζω το ανακάτεμα. Προσθέτω και την κανέλα κι ενώνω.

για τη συναρμολόγηση:

Όταν κρυώσει η γέμιση, τη μεταφέρω σε αντικολλητικό ταψάκι ή στρογγυλό πυρέξ και καλύπτω τον πάτο. Ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη και σκεπάζω τα μήλα. Ουσιαστικά φτιάχνω μια ανάποδη μηλόπιτα. Τρυπάω με ένα πιρουνάκι τη ζύμη ελαφρώς, ώστε να φεύγει ο αέρας και να μην "σκάσει" κατά το ψήσιμο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C-250°C για 30'-35'. Φροντίζω να κοιτάζω την μηλόπιτα, γιατί πιθανόν να χρειαστεί να κατεβάσω λίγο τη θερμοκρασία μετά τα πρώτα 10'-15', αναλόγως το φούρνο.

Αφού ψηθεί, την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και τη σερβίρω.

~δοκίμασέ το!~

Σχόλια


από Zaxaroplastisariadni13 | 19/04/2011 @ 17:25

einai uperoxh kai polu nostimh auth h sintagi!!!thn ekana kai vgike pentanostimh!!!!

από glykatzou | 19/04/2011 @ 17:51

wow... Μην ντρέπεσαι. Στείλε καμιά φωτό να θαυμάσουμε!

από Zaxaroplastisariadni13 | 19/04/2011 @ 21:11

OK..na rotiso omws kati pws vazoume plirofories gie emas kai fotografies??opws thn dikia sas giati eimai kainourgia kai den jero!!!!sas euxaristo polu!!!

από Φοίβη | 20/04/2011 @ 00:41

Αριάδνη, σου στέλνω στο mail που έχεις καταχωρήσει πληροφορίες γι'αυτά που ζητάς.

Κατηγορίες

Τάρτες-Ταρτάκια

Μαγικά φίλτρα

μηλόπιτα, τάρτα μήλου, τάρτα, ταρτ τατέν, Tarte Tatin, γαλλική μηλόπιτα, ζύμη, ξύσμα, ξύσμα πορτοκαλιού, μήλα, μήλο, φρούτα, φρέσκα φρούτα, βούτυρο γάλακτος, κανέλα, μπαχάρια, μπαχαρικά

Δοκιμάσατε και κρίνατε

4 Σχόλια

+1

1 ψήφοι