Eierzucker (ζαχαρένια μπισκοτάκια)

Eierzucker (ζαχαρένια μπισκοτάκια)
Η συνταγή βήμα - βήμα
από : Φοίβη

Eier σημαίνει στα Γερμανικά τα αβγά και Zucker τη ζάχαρη. Η συνταγή που είναι παραδοσιακή από την γερμανική πόλη της Νυρεμβέργης, είναι απλούστατη και η τελική γεύση ξαφνιάζει ευχάριστα, αφού παραπέμπει στη... μαρέγκα! Σε κάτι ανάλαφρο, τσιχλωτό, ζεστά γλυκό. 
~
Προσωπικά δεν βάζω κανένα καρύκευμα ή έξτρα γεύση στα βασικά υλικά: αβγά, ζάχαρη και αλεύρι αρκούν! 
~
Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα χλωμό μπισκότο, που μοιάζει άψητο. Και, αν και η ζύμη μετά την ξεκούρασή της στο ψυγείο, είναι πραγματικά σκληρή, καθώς δαγκώνει κανείς το Eierzucker διαπιστώνει με έκπληξη, ότι είναι αληθινά μαλακό!
~
Μπορείτε αν θέλετε να του περάσετε μια κορδέλα και να το κρεμάσετε από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν στολίδι! Κλείνοντάς το σε αεροστεγές κουτί, θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό και μετά τις 2-3 πρώτες εβδομάδες, θα νοστιμεύσει ακόμη περισσότερο!

Υλικά

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ και με το σύρμα χτυπάω τα αβγά με την άχνη σε μέτρια ταχύτητα για 20'-25', έως ότου γίνει ανάλαφρο το μείγμα και πάρει ένα πολύ ελαφρύ, ροδακινί χρώμα (από τον χτυπημένο κρόκο). Σταματάω το μίξερ και προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας στα ενδιάμεσα, ώστε να ενσωματωθεί καλά και να πάει παντού. Το τελικό μείγμα θα είναι διαφορετικό από τις συνηθισμένες ζύμες. Θα είναι πιο συμπαγές αλλά σχετικά μαλακό συνάμα. Αν θέλω, προσθέτω σε αυτό το στάδιο τα μπαχάρια ή το ξύσμα.

Κλείνω τη ζύμη μέσα σε μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες. 

η απλή version: Ξετυλίγω τη ζύμη και τη δουλεύω λιγάκι να ζεσταθεί και να γίνει πιο εύκαμπτη, πάνω στον πάγκο μου. Παίρνω κουπ πατ, μεγάλου μεγέθους και κόβω σχήματα. Τα αραδιάζω δίπλα-δίπλα σε φύλλο σιλπάτ ή σε ταψάκι το οποίο έχω σκεπάσει με λαδόχαρτο. 

Ψήνω τα ζαχαρένια μπισκότα μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C (γκάζι: 2 ½) για 20'-25'. Τα μπισκότα μου θα είναι λευκά στην επιφάνειά τους αφού ψηθούν, στον πάτο όμως θα έχουν πάρει ένα πολύ ελαφρύ ξανθό χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καλό είναι να γυρίσω τον δίσκο ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν αρχίζει να φουσκώνει η επιφάνεια από τα μπισκότα μου, τα πατάω με μια σπάτουλα απαλά. 

η πιο πολύπλοκη version: Μπορώ, αν έχω και θέλω, να χρησιμοποιήσω ειδικές "σφραγίδες" πάνω στα μπισκότα ζάχαρης, ώστε να έχουν ανάγλυφο κάποιο μοτίβο, πέρα από το σχήμα τους. Σε αυτή την περίπτωση, αφού βγάλω τη ζύμη από το ψυγείο και τη δουλέψω ελάχιστα στον πάγκο μου, κόβω το σχήμα που θέλω με κουπ πατ και "σταμπάρω" την παράσταση που έχω επιλέξει στην επιφάνεια των μπισκότων. Τα αραδιάζω σε ένα δίσκο ή φύλλο σιλικόνης, τα σκεπάζω με μια πετσέτα κουζίνας και τα αφήνω για 24 ώρες να στεγνώσουν καλά. Την επομένη, τα ψήνω κανονικά. 

σημαντικό: Αν θέλετε, μπορείτε πριν ψήσετε τα Eierzucker να τα τρυπήσετε στην κορυφή τους με ένα καλαμάκι, ώστε αφού ψηθούν να γίνουν στολίδια για το δέντρο! Σούπερ ιδέα. 
 

~δοκίμασέ το!~

Η συνταγή βήμα - βήμα

Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο.

Δοκιμασμένη συνταγή

Κατηγορίες

Γιορτινά Γλυκίσματα, Μπισκότα-Κουλουράκια

Μαγικά φίλτρα

μπισκότα, μπισκότο, κουλούρι, κουλούρια, γιορτές, γιορτινό γλυκό, παραδοσιακά γλυκά, παραδοσιακό γλυκό, Νυρεμβέργη, Eierzucker, μοσχοκάρυδο, μπαχάρια, μπαχαρικά, καρυκεύματα

Δοκιμάσατε και κρίνατε

0 Σχόλια

0

0 ψήφοι

βασικά συστατικά :

  1. αβγά
  2. μπαχάρια