σπιτικό εκχύλισμα μέντας! (για να μην ψάχνεις...)

σπιτικό εκχύλισμα μέντας! (για να μην ψάχνεις...)
από : Φοίβη

Αν δεν βρίσκετε εκχύλισμα μέντας στα σούπερ μάρκετ ή τα εξειδικευμένα καταστήματα, φτιάξτε μόνοι σας. Είναι απλό, εύκολο και με αυτό τον τρόπο επιλέγετε εσείς τις "πρώτες ύλες". 

~

Επίσης, χρήσιμο είναι να έχουμε υπόψη μας ότι το εκχύλισμα είναι διάφανο, που σημαίνει ότι αν το χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας δεν θα δώσει χρώμα. Γι'αυτό φροντίζει το χρώμα ζαχαροπλαστικής!

Υλικά

Διαδικασία

Κόβω μια χούφτα φύλλα μέντας από το μπαλκόνι μου. Τα μετράω να γεμίζουν περίπου το 1/4 μιας κούπας, σα δόση. Σε περίπτωση που έχω κόψει μαζί και μακρύτερα κοτσάνια, τα κόβω με ένα ψαλίδι. Θέλω να συγκεντρώσω μονάχα τα φύλλα μέντας. Ξεκινάω να τα τρίβω ένα-ένα με τα δάχτυλά μου. Με αυτή τη διαδικασία τα βοηθώ να απευλεθερώσουν περισσότερα έλαια από τα φυλλαράκια τους.

Τοποθετώ τα "μαδημένα" φύλλα σε ένα μέτριο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Τα περιχύνω με το αλκοόλ, φροντίζοντας να τα καλύψει τελείως. Αν χρειαστεί βοηθάω με ένα κουτάλι, ώστε να καθίσουν στον πάτο τα φύλλα μέντας. Αν προεξέχει κάποιο κομμάτι, θα σαπίσει.

Κλείνω καλά το βάζο μου και το ανακινώ. Το χτυπάω ελαφρώς στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να καθίσουν στον πάτο τα φύλλα της μέντας. Το αποθηκεύω σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για 1 μήνα και θυμάμαι που και που να το κουνάω κυκλικά, ώστε να μην "καθίσει" το αλκόλ και να ανανεωθεί μέσα στα φύλλα.

Μετά το μήνα, σουρώνω την μέντα και το υγρό που απομένει μέσα στο βάζο αποτελεί το εκχύλισμά της!

(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το goinghometoroost.com)

~δοκίμασέ το!~

 

 

 

Σχόλια


από mafalda_82 | 09/06/2012 @ 07:40

Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω...Εγώ βότκα έχω μια Serkova. Γράφει 37,5% vol...Αυτό είναι οι βαθμοί αλκοόλ που περιέχει; Αν όχι, μήπως αντιστοιχεί σε κάποια περιεκτικότητα που να μας κάνει κι αυτή για το εκχύλισμα; Αλλιώς, για να πάρω ρούμι...Εννοείς λευκό ή μαύρο ρούμι; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την απάντηση :)

από Φοίβη | 10/06/2012 @ 20:26

Ναι, mafalda, το 37,5% είναι η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα. Συνήθως οι βότκες κυμαίνονται από 35%-60%. Και είθισται μια κλασική βότκα να έχει 40%, που μεταφράζεται σε 80 βαθμούς καθαρότητα. Οπότε είσαι οκ. Απλώς έχε στα υπόψη σου, ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις μια καλής ποιότητας βότκα, διαφορετικά ό,τι γεύση ή επίγευση έχει, θα περάσει και στο εκχύλισμα. Δοκίμασε τη συγκεκριμένη που έχεις, κι αν δεν αφήνει παράξενη γεύση στο τέλος, είσαι καλά. Όσο για το ρούμι, ναι, εναλλακτικά χρησιμοποιείς λευκό ρούμι. Πάντα η σκέτη αναφορά σε ρούμι, παραπέμπει στο λευκό.

από mafalda_82 | 02/07/2012 @ 14:58

Καλησπέρα! Κατ' αρχήν, έστω κι αν άργησα, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση :) Μια ακόμα ερώτηση: Είναι φυσιολογικό το εκχύλισμα να φαίνεται πολύ σκούρο και να σχηματίζονται υδρατμοί μέσα στο βαζάκι; Ρωτάω, επειδή το δικό σου μου φαίνεται πιο ανοιχτόχρωμο και σε μια εβδομάδα, θεωρητικά, θα πρέπει να ανοίξω το βάζο, να δω τι έκανα... Ευχαριστώ και πάλι :)

από Φοίβη | 25/09/4246 @ 13:41

Νομίζω ότι πας καλά. Απλώς να κουνάς το βαζάκι, ώστε να ανακυκλώνεται το αλκοόλ και να μην "καθίσει". Πες μου αν σου βγήκε νόστιμο.

από mafalda_82 | 25/09/1865 @ 13:41

Ευχαριστώ πολύ και πάλι :) Θα ενημερώσω όταν το "ξεφουρνίσω" :)

από mafalda_82 | 25/09/3473 @ 13:42

Καλημέρα! Λοιπόν, εχθές έβγαλα το εκχύλισμα...Είναι αρκετά σκούρο και με δυνατή μυρωδιά και γεύση...Θα έλεγα ότι σαν μυρωδιά υπερισχύει κάπως το αλκοόλ...Ελπίζω να το έφτιαξα σωστά! Λέω τώρα να δοκιμάσω κι αυτή τη συνταγή, να δω πώς είναι και στην πράξη : http://www.pastrychef.gr/recipe_753.html

Κατηγορίες

Διάφορα

Μαγικά φίλτρα

εκχύλισμα μέντας, μέντα, εκχύλισμα, ρούμι, βότκα, αλκοόλ, άρωμα

Δοκιμάσατε και κρίνατε

6 Σχόλια

0

0 ψήφοι

βασικά συστατικά :

  1. μέντα
  2. αλκοόλ