φουρνιστή κρέμα με ρούμι και καρύδα & σορμπέ λάιμ (μόνο...)

φουρνιστή κρέμα με ρούμι και καρύδα & σορμπέ λάιμ (μόνο...)
από : Φοίβη
Ιδιαίτερο, περίτεχνο φλαν (=φουρνιστή κρέμα) που συνδυάζει πολλές και εγωιστικές γεύσεις κι αρώματα: λάιμ, καρύδα, ρούμι, ζάχαρη...

Υλικά

Διαδικασία

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τη βανίλια, τη ζάχαρη, το χυμό του πορτοκαλιού και το νερό κι ανακατεύω. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι μου, χαμηλώνω το μάτι και το αφήνω να σιγοβράσει για 8'-10', μέχρι να καραμελώσει το σιρόπι. Κατά διαστήματα κουνάω το σκεύος (δεν ανακατεύω!). Προσθέτω τα δύο είδη ρούμι στο σιρόπι και συνεχίζω να βράζω σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 6'-8'. Το σιρόπι τώρα θα πρέπει να έχει πήξει και να έχει πάρει ένα πολύ ευχάριστο, χρυσαφένιο χρώμα. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του.

για το φλαν:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω μόνα τους τα αβγά πολύ καλά. Χαμηλώνω ταχύτητα και προσθέτω το γάλα καρύδας, το ζαχαρούχο, την κρέμα γάλακτος και τέλος, τις φλοίδες της καρύδας λεπτά κομμένες και το ρούμι. Ομογενοποιώ όλα μου τα υλικά.

Παίρνω 6 μεταλλικές θήκες (για κρέμα καραμελέ) και τις βουτυρώνω ή χρησιμοποιώ φόρμες σιλικόνης που δεν χρειάζονται βουτύρωμα. Γεμίζω τον πάτο από κάθε φορμάκι με το σιρόπι ρούμι-καραμέλας και φυλάω ό,τι μου περισσέψει. Σκεπάζω με το μείγμα της κρέμας. Τοποθετώ τα φορμάκια μου σε ψηλό ταψί το οποίο γεμίζω με καυτό νερό, να σκεπάσει τα 3/4 από τα φορμάκια!

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 35'-40', μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα μου. Αφού ψηθεί το φλαν, το αφήνω λιγάκι να κρυώσει και το αφήνω στο ψυγείο μου να σφίξει, μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

για το σορμπέ:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το νερό με τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνω το μάτι κι αφήνω το σιρόπι να σιγοβράσει μέχρι να διαλυθούν τελείως οι κόκκοι της ζάχαρης. Αφήνω να κρυώσει. Σε ένα μπολ ενώνω το ξύσμα, τον χυμό και το λικέρ. Προσθέτω 150ml από το σιρόπι της ζάχαρης, ανακατεύω ζωηρά κι αφού το σκεπάσω, το αποθηκεύω στο ψυγείο μου μέχρι να κρυώσει τελείως. Το περνάω στην παγωτομηχανή να γίνει σορμπέ.

Διαφορετικά: Αν δεν έχω μηχανή παγωτού, βάζω το μείγμα σε ανοξείδωτο σκεύος και το αφήνω για 30' στην κατάψυξη. Το βγάζω και το δουλεύω στο μίξερ. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές. Όσο περισσότερο επαναλάβω, τόσο πιο λείο θα γίνει το σορμπέ μου. 

για τη συναρμολόγηση:

Ξεφορμάρω τα φλαν μου. Εάν έχω χρησιμοποιήσει μεταλλικές θήκες, παίρνω ένα λείο μαχαίρι και κάνω το περίγραμμα. Βουτάω τις θήκες σε καυτό νερό, καπακώνω με ένα πιάτο και τις αναποδογυρίζω. Εάν μου έχει μείνει από το σιρόπι ρούμι-καραμέλας, περιχύνω τα φλαν μου. Σερβίρω με όσες κουταλιές από το σορμπέ λάιμ θέλω!

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Andy Harris)

~δοκίμασέ το!~

 

 

 

Σχόλια


Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο.

Δοκιμασμένη συνταγή

Κατηγορίες

Μους-Κρέμες, Gourmet Επιδόρπιο

Μαγικά φίλτρα

φλαν, φουρνιστή κρέμα, κρέμα, πουτίγκα, ρούμι, μαύρο ρούμι, αλκοόλ, καρύδα, γάλα καρύδας, φρούτα, φρέσκα φρούτα, εξωτικά φρούτα, εξωτικό φρούτο, λάιμ, λεμόνι λάιμ, ζαχαρούχο, ζαχαρούχο γάλα, σιρόπι ζάχαρης, σιρόπι, χυμός, χυμός πορτοκαλιού, χυμός λάιμ, ξύσμα, ξύσμα λάιμ, λικέρ, λικέρ λάιμ

Δοκιμάσατε και κρίνατε

0 Σχόλια

0

0 ψήφοι