Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα & 15'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 2
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 45' (φούρνος)

τσουρέκι με γέμιση

Κατηγορία: Διάφορα / Γιορτινά Γλυκίσματα

από το χρήστη: Top Chef!

Το κλασικό τσουρέκι, γεμισμένο με ξερά φρούτα και καρπούς, αλλά και με σοκολάτα.
Υλικά

για τη γέμιση:

για το άλειμμα:

Γιορτινό ΓλυκόΠασχαλινό ΓλυκόΠαραδοσιακό ΓλυκόΠαραδοσιακά ΓλυκάΞύσμα ΚουβερτούραςΚουβερτούραΞερά ΔαμάσκηναΑποξηραμένα ΔαμάσκηναΔαμάσκηναΣταφίδεςΞανθές ΣταφίδεςΦουντούκιαΓέμισηΜαγιάΦρέσκια ΜαγιάΜαστίχα ΧίουΜαστίχα ΚοπανισμένηΜαστίχαΜαχλέπιΣκληρό ΑλεύριΤσουρέκι Με ΓέμισηΤσουρεκάκιαΤσουρέκιαΤσουρέκι

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τη φρέσκια μαγιά με τα 2 κ.σ. ζάχαρη. Όταν υγροποιηθεί η μαγιά προσθέτω το γάλα και 3 κ.σ. από το μετρημένο αλεύρι μου. Το αφήνω για 10' να ανέβει και μετά προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω το μείγμα, το σκεπάζω με βρεγμένη πετσέτα, κατά προτίμηση, και το αφήνω σε ζεστό μέρος (στον θάλαμο του φούρνου ή πάνω σε καλοριφέρ) να φουσκώσει. Ετοιμάζω τη γέμιση.

για τη γέμιση:

Σε ένα μπολάκι συγκεντρώνω τα υλικά της γέμισης. Αν θέλω, μπορώ να μουσκέψω σε χλιαρό νερό 3-4 σύκα και τα ψιλοκόψω.

για τη συναρμολόγηση:

Ανοίγω τη ζύμη και τη δουλεύω σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο με τα χέρια. Σχηματίζω τη βάση από το κάθε τσουρέκι, γεμίζω με τη γέμιση και ρολάρω. Το πιο εύκολο είναι να ανοίξω μια σχετική λεπτή βάση, σα λωρίδα, να γεμίσω, να κλείσω και να ρολάρω σαν σαλιγκάρι.

για το άλειμμα:

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω με το πιρούνι τον κρόκο με το γάλα, να αφρίσει. Με το πινέλο αλείφω τα τσουρεκάκια μου.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 45'.

 

Σχετικές συνταγές