Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 4 ώρες (ψυγείο & κατάψυξη)

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Ένα παγωτό σπιτικό ή ένα αγορασμένο καλής ποιότητας, που δεν έχει "ταλαιπωρηθεί" ιδιαίτερα, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 2 έως 4 μήνες.
Υλικά

για το παγωτό:

για την καραμέλα:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, χωρίς να πάρει βράση. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με τους κρόκους, μέχρι να ασπρίσουν. Χύνω το γάλα λίγο-λίγο κι ανακατεύω. Μεταφέρω όλο το χυλό στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήνω να βράσει για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πήξει. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά και τον χαλβά τρίβοντάς τον με τα χέρια. ανακατεύω λίγο ακόμη κι αφήνω την κρέμα μου να κρυώσει.

Εάν διαθέτω παγωτομηχανή βάζω την κρέμα στη μηχανή και τη δουλεύω. Εάν όχι, μπορώ να συνεχίσω με τον εξής τρόπο: Ρίχνω την κρέμα σε μια μακρόστενη φόρμα, μεταλλική κατά προτίμηση και με μια σπάτουλα φροντίζω ότι έχει πάει παντού. Τοποθετώ αρχικά στο ψυγείο για 1 ώρα και μετά στην κατάψυξηκι αφήνω για 1-2 ώρες. Βγάζω, ανακατεύω ζωηρά κι έντονα με ένα κουτάλι ώστε να ανακατευτεί καλά η κρέμα και να μην πιάσει κρυστάλλους και ξαναβάζω πίσω, στην κατάψυξη. Μετά από μια ώρα επαναλαμβάνω και ξαναβάζω στην κατάψυξη τελευταία φορά. 

για την καραμέλα:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη μαζί με το νερό και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύω πολύ καλά να λιώσει. Αφήνω για περίπου 5'-6' να ζεσταθεί καλά. Μη φοβηθείτε, αφού η πηχτή καραμέλα θα αρχίσει να σκουραίνει. Αφού κατεβάσω από τη φωτιά, με προσοχή απλώνω την καραμέλα σε ένα λαδόχαρτο και αν θέλω πασπαλίζω με το σουσάμι. Αφήνω να κρυώσει.

Πριν σερβίρω το παγωτό, σπάω την καραμέλα σε κομμάτια και διακοσμώ!

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές