Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 50'
Σερβίρει : 25-30 κομμάτια
Ζαχαρονόμος : 2
Χρόνος αναμονής : 20'-30' (ψήσιμο)

Λαμπριάτικα κουλουράκια

Συνταγή που μου έστειλα μια φίλη και την ευχαριστώ. (Καλά, δεν αποκαλύπτω το όνομά σου, ουφ)

~

Διατηρώ τα λαμπριάτικα κουλουράκια σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς για αρκετό καιρό. Και μετά το Πάσχα...

Υλικά

για το άλειμμα:

ΚουλουράκιαΚουλούριαΚουλούριΛαμπριάτικα ΚουλούριαΛαμπριάτικα ΚουλουράκιαΠασχαλινά ΚουλουράκιαΠασχαλινά ΚουλούριαΠασχαλινό ΓλυκόΓιορτινό ΓλυκόΠαραδοσιακό ΓλυκόΑγελαδινό ΒούτυροΒούτυρο ΑγελάδαςΒούτυρο ΑγελάδοςΧυμός ΠορτοκαλιούΧυμός

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό και για 3' στη μεσαία σκάλα τα δύο είδη βουτύρων με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο. Σε ένα ξεχωριστό μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια κι ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, ώστε να μη μείνουν σβολάκια. Χύνω στο μπολ το γάλα λίγο-λίγο ανακατεύοντας διαρκώς, να ενσωματωθεί, καθώς και τον χυμό πορτοκαλιού.

Μεταφέρω όλο το περιεχόμενο του μπολ στον κάδο του μίξερ κι ανακατεύω ζωηρά, να ενωθούν όλα τα υλικά. Ζυμώνω με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κι εύπλαστη ζύμη, η οποία δεν κολλά στα τοιχώματα.

Στρώνω λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου ή σε ταψάκι ή χρησιμοποιώ απευθείας σιλπάτ, αν έχω. Δίνω σχήμα στα κουλουράκια μου, είτε φτιάχνοντας μπαστουνάκια με πλεξούδες, είτε ρολάροντάς τα σαν danish ή ό,τι άλλο θέλω.

Τα αραδιάζω στο λαδόχαρτο, αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους, μια και θα φουσκώσουν.

για το άλειμμα:

Σε ένα μπολάκι διαλύω το αβγό με ελάχιστο νερό και το χτυπάω με ένα πιρούνι, να αφρίσει. Αλείφω τα κουλουράκια μου με το πινέλο.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20'-30'.
 

~δοκίμασέ το!~
 

Σχετικές συνταγές