Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 20'
Σερβίρει : 9
Ζαχαρονόμος : 3
Χρόνος αναμονής : 40' (φούρνος)

σιμιγδαλένιος, νηστίσιμος χαλβάς

Σαρακοστιανή συνταγή του αγαπημένου γλυκού, για εκείνους που νηστεύουν αλλά και για όσους προτιμούν απλώς πιο "καθαρές" γεύσεις.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
 

Υλικά

για το σιρόπι:

για τον χαλβά:

για το πασπάλισμα: (προαιρετικά)

ΧαλβάςΝηστίσιμος ΧαλβάςΣιμιγδαλένιος ΧαλβάςΝηστίσιμα ΓλυκάΝηστίσιμο ΓλυκόΠαραδοσιακά ΓλυκάΠαραδοσιακό ΓλυκόΣιμιγδάλιΨιλό ΣιμιγδάλιΦιστίκι ΑιγίνηςΠορτοκάλιΠορτοκάλιαΧυμόςΧυμός ΠορτοκαλιούΣιρόπιΧυμός ΛεμονιούΛεμόνιΛεμόνιαΕσπεριδοειδήΦρούταΦρέσκα ΦρούταΠασπάλισμα

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι της κανέλας. Ανακατεύω μερικές γύρες να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και βράζω για 3'-4'. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το χυμό του λεμονιο, ανακατεύω μια γύρα κι αφήνω στην άκρη να κρυώσει. 

για τον χαλβά:

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το τριμμένο φιστίκι και το μπέικιν. Ανακατεύω πρόχειρα και χύνω τον χυμό του πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς ένα τετράγωνο ταψί (22x22) και μεταφέρω το μείγμα του χαλβά εδώ.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40' περίπου.

για τη "συναρμολόγηση":

Αφού ψηθεί ο χαλβάς, τον αφήνω να κρυώσει λίγο, αφαιρώ από το σιρόπι το ξυλάκι της κανέλας και τον περιχύνω γενναία, να πάει παντού.

για το πασπάλισμα: (προαιρετικά)

Αν θέλω, μπορώ να γαρνίρω τον χαλβά με χοντροτριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

Σχετικές συνταγές

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια
Χειροποίητα Marshmallows
Λουκουμάδες
Ταχινόπιτα
Καριόκες... από σπίτι! lol