Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 50'
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 35'-45' (φούρνος)

γιαουρτόπιτα Χριστουγεννιάτικη

Ξέθαψα αυτή τη συνταγή από πολύ παλιά κιτάπια και είπα να τη μοιραστώ μαζί σας. 

Υλικά

για τη βάση:

για το σιρόπι:

για το γλάσο βουτύρου: (προαιρετικά)

Ξηροί ΚαρποίΚαρύδιαΧυμός ΠορτοκαλιούΧυμόςΑλκοόλΡούμιΚονιάκΣιρόπιΓλάσο ΠορτοκαλιούΓλάσο ΠορτοκάλιΓλάσο ΒουτύρουΓλάσοΕσπεριδοειδήΞύσμα ΛεμονιούΞύσμα ΠορτοκαλιούΞύσμαΦρέσκα ΦρούταΦρούταΠορτοκάλιαΠορτοκάλιΛεμόνιαΛεμόνιΓιορτινό ΓλυκόΠίταΓλυκιά ΠίταΓιαούρτιΓιαουρτόπιτα

για τη βάση:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους αβγών. Διαλύετε τη σόδα στο νερό και την προσθέτετε σιγά-σιγά. Ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς. Χτυπάτε τα ασπράδια μόνα τους σε μαρέγκα και τα ενσωματώνετε στο μείγμα. Ανακατεύετε ελαφρά με μια σπάτουλα.

Περνάτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο32 και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C για 35'-45' περίπου.

για το σιρόπι:

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε το ποτό και περιχύνετε τη γιαουρτόπιτα αφού ψηθεί και πέσει λίγο η θερμοκρασία της.

για το γλάσο βουτύρου: (προαιρετικά)

Στο μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, να διαλυθούν οι κόκκοι και να αφρατέψει. Χωρίζετε το μείγμα σε δύο μέρη. Για το άσπρο γλάσο, προσθέτετε στο μισό μέρος το γάλα και τη βανίλια. Για το γλάσο πορτοκαλιού, προσθέτετε στο άλλο μισό, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Φυσικά αν επιθυμείτε, μπορείτε να φτιάξετε ένα γλάσο.

για τη συναρμολόγηση:

Την επομένη μέρα σκεπάζετε τη γιαουρτόπιτα με το γλάσο της επιλογής σας και τη γαρνίρετε με τα καρύδια.

Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε τη γιαουρτόπιτα χωρίς γλάσο, πασπαλισμένη με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα.

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

 

Σχετικές συνταγές