Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 2
Χρόνος αναμονής : 45'-60' (φούρνος)

γερμανικό κέικ με μαγιά μπύρας

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)

Το "Gugelhupf" είναι ένα παραδοσιακό γερμανικό κέικ σε στρογγυλό σχήμα (σφαίρας) που παίρνει ύψος κατά το ψήσιμο. Το ετοιμάζουμε σε στενή αλλά βαθιά, στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο.
Υλικά

για το γαρνίρισμα:

ΚέικΠαραδοσιακά ΓλυκάΠαραδοσιακό ΓλυκόΜαγιά ΜπύραςΞύσμαΞύσμα ΛεμονιούΛεμόνιΛεμόνιαΕσπεριδοειδήΞανθές ΣταφίδεςΣταφίδεςΑμύγδαλαΑποφλοιωμένα ΑμύγδαλαΩμά ΑμύγδαλαΑμυγδαλόψιχα

Σε μια κατσαρόλα βράζετε το γάλα και προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη έως ότου γίνει χλιαρό.

Διαλύετε τη μαγιά μπύρας με το χλιαρό νερό ή με το γάλα. Προσθέτετε το μισό αλεύρι στην κατσαρόλα, καθώς και τα αβγά χτυπημένα. Χτυπάτε καλά το χυλό και προσθέτετε από το υπόλοιπο αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μαλακή. Προσθέτε το ξύσμα λεμονιού και τέλος τις σταφίδες.  

Αλείφετε μια βαθιά (όρθια) φόρμα με βούτυρο και ρίχνετε στον πυθμένα τα αμύγδαλα ολόκληρα. Αδειάζετε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζετε και αφήνετε να μείνει σε χλιαρό μέρος έως ότου διαπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45'-60'.

για το γαρνίρισμα:

Σερβίρετε το κέικ μπύρας πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

~γιαμ γιαμ~

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες
Κέικ Πορτοκάλι
Κέικ πορτοκαλιού
Κέικ
Κέικ κακάο