Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 45'
Σερβίρει : 6-8
Ζαχαρονόμος : 3
Χρόνος αναμονής : 1 βράδυ (ψυγείο)

αυθεντικό Τιραμισού

Κατηγορία: Τούρτες-Πάστες / Μους-Κρέμες / Διάφορα

από το χρήστη: glykatzou

Αγαπημένο όσων λατρεύουν τα αφράτα, κρεμώδη γλυκά, με πρωταγωνιστή τον δυνατό καφέ και την ιδιαίτερη υφή του τυριού μασκαρπόνε!
Υλικά

για τη διακόσμηση:

MarsalaFrangelicoΦραντζέλικοΞύσμα ΚουβερτούραςΚακάοΆγλυκο ΚακάοΣαβουαγιάρΣαβαγιάρΜπισκότα ΣαβουαγιάρΜπισκότα ΣαβαγιάρΜπισκόταΑσπράδι ΑβγούΚρόκος ΑβγούΠάστα ΒανίλιαςΜασκαρπόνεΤυρί ΜασκαρπόνεΚρεμώδες ΤυρίΤυρίΚρασί ΜαρσάλαΚρασίΑλκοόλΜπράντιΕσπρέσοΚαφές ΕσπρέσοΚαφέςΔυνατός ΚαφέςΒανίλιαΤιραμισούΚλωναράκι Βανίλιας

Ετοιμάζω τον εσπρέσο κι ενώ είναι ακόμη καυτός, τον ενώνω σε ένα μπολ με το μπράντι και το κρασί μου. Ανακατεύω πρόχειρα και τα αφήνω στην άκρη να κρυώσουν. 

Στον κάδο του μίξερ και στη μεσαία ταχύτητα ενώνω το τυρί με τα κροκάδια και τη γνήσια βανίλια ή πάστα βανίλιας (όχι σκόνη), μέχρι η κρέμα που θα σχηματιστεί να είναι ελαφριά κι ευχάριστη. 

Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνω το νερό με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας έως ότου διαλυθούν οι κόκοι. Όταν δέσει το σιρόπι μου και φτάσει τους 115°C, είναι πανέτοιμο. 

Στον κάδο του μίξερ και στη μεσαία προς υψηλή σκάλα χτυπάω τα ασπράδια μόνα τους, σε σφιχτή σαντιγί. Προς το τέλος προσθέτω σιγά-σιγά, με σταθερή ροή, το σιρόπι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Η μαρέγκα μου είναι έτοιμη, όταν αρχίσουν να γίνονται χλιαρά λιγάκι τα τοιχώματα του μίξερ (από καυτά) και η κρέμα μου είναι γυαλιστερή και λεία. 

Ενώνω τη μαρέγκα με το μείγμα του τυριού, με μια σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές, ανάλαφρες κινήσεις. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να θυμίζει πολύ την υφή της μους.

Στον πάγκο της κουζίνας μου τοποθετώ ένα ταψί ή πιατέλα, η οποία και θα φιλοξενήσει το γλυκό μου. Παίρνω τα μισά σαβαγιάρ και τα βουτάω ένα-ένα στον καφέ, βγάζοντάς τα μόλις απορροφήσουν λιγάκι το αλκοόλ, ώστε να μη μου διαλυθούν. Τα στρώνω στον πάτο της πιατέλας μου. Αν θέλω μπορώ να χρησιμοποιήσω περισσότερα (αναλόγως το μέγεθος της πιατέλας) και να καλύψω και τα τοιχώματα). Καλύπτω τα μπισκότα με μια γενναία στρώση τυριού-μαρέγκας (τη μισή ποσότητα). Σκεπάζω με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ (ή με όσα μπισκότα θέλω) και ολοκληρώνω με στρώση τυριού-μαρέγκας. 

Τυλίγω την πιατέλα με μεμβράνη, ώστε να μην τραβήξει τις μυρωδιές του ψυγείου, και αφήνω το τιραμισού μου να κρυώσει καλά για 1 βράδυ. 

για τη διακόσμηση:

Πριν το σερβίρω, διακοσμώ το τιραμισού με μπόλικο άγλυκο κακάο ή ξύσμα κουβερτούρας. 

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

μους λεμόνι
Μους bitter
Μους ιταλική παταμπόμ
Μους γαλλική
Λευκή Μους
Ζάχαρη με άρωμα βανίλια
Χειροποίητα Marshmallows