Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 35'
Σερβίρει : 10-12
Ζαχαρονόμος : 3
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 1 ώρα (φούρνος)

κέικ μήλου με μελάσα

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: Φοίβη

Αγγλικό κέικ, ωδή στη μελάσα με γεύση-έκπληξη από τα μήλα και κάπου εκεί στο τέλος, το τζίντζερ να σε καίει λιγουλάκι. Βαρύ γλυκό, συμπαγές, συγκεκριμένο με ζεστή, βαθιά γεύση που συνοδεύεται απόλυτα με -τι άλλο;- τσάι.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Υλικά

για την επικάλυψη:

ΑμύγδαλαΜέλιΠιπερόριζαΤζίντζερΚαστανή ΖάχαρηΚαρφάκια ΓαρίφαλοΚαρφάκιαΓαρίφαλοΓαρίφαλαΚανέλαΦρέσκα ΦρούταΦρούταΜήλαΜήλοΑγγλικό ΚέικΚέικ ΜήλουΚέικ ΜελάσαςΚέικ ΜελάσαΚέικ

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω την κανέλα και τα κοπανισμένα γαρίφαλα. Στον κάδο του μίξερ ενώνω τη μελάσα με τη ζάχαρη, τα αβγά και το λάδι κι ενσωματώνω πολύ καλά. Προσθέτω σιγά-σιγά στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα. Περνάω από τον ψιλό τρίφτη το φρέσκο τζίντζερ ή, αν χρησιμοποιήσω σκόνη, ρίχνω κατά βούληση δοκιμάζοντας το αποτέλεσμα. Ξεφλουδίζω τα μήλα και τα κόβω σε μικρά κυβάκια. Ρίχνω στο μείγμα μου το τζίντζερ και τα μήλα κι ανακατεύω να πάνε παντού.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και τη γεμίζω με το μείγμα μου. Λειαίνω με μια σπάτουλα την επιφάνεια.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 1 ώρα περίπου. Αν διαπιστώσω ότι το κέικ μου αρπάζει πολύ γρήγορα, το καλύπτω στην κορυφή με αλουμινόχαρτο.

Αφού ψηθεί το κέικ μου, το αφήνω για 5' να κρυώσει λίγο και κατόπιν το ξεφορμάρω.

για την επικάλυψη:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με το μέλι, να αφρατέψουν. Στρώνω το μείγμα πάνω από το κέικ. Παίρνω τα αμύγδαλα (όχι ωμά) όπως είναι ολόκληρα και τα χοντροκόβω με ένα μαχαίρι. Πασπαλίζω την επιφάνεια.

(η συνταγή είναι κοσκινισμένη από τον Jamie Oliver)

~δοκίμασέ το!
 

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες
Κέικ Πορτοκάλι
Κέικ πορτοκαλιού
Κέικ
Κέικ κακάο