Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 55'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 30' (αναμονή) & 30' (φούρνος)

νησιώτικα Πουγκιά

Ιδιαίτερο γλυκό, ιδανικό για τις γιορτές, κάτι ανάμεσα σε σκαλτσούνια και κουραμπιέ από τα νησιά μας.

Υλικά

για τη γέμιση:

για το ράντισμα:

για το πασπάλισμα:

ΜέλιΞύσμα ΛεμονιούΞύσμαΚαρφάκια ΓαρίφαλοΚαρφάκιαΓαρίφαλοΓαρίφαλαΚανέλαΑποφλοιωμένα ΑμύγδαλαΑμυγδαλόψιχαΑμύγδαλαΚαρυδόψιχαΚαρύδιαΓέμισηΦρέσκα ΦρούταΦρούταΠορτοκάλιΧυμός ΠορτοκαλιούΧυμόςΒούτυρο ΓάλακτοςΆχνη ΖάχαρηΠασπάλισμαΑνθόνεροΡάντισμαFinger DessertΓιορτινό ΓλυκόΓιορτέςΝησιώτικα ΓλυκάΝησιώτικο ΓλυκόΠαραδοσιακό ΓλυκόΠαραδοσιακά ΓλυκάΓλυκά ΠουγκιάΠουγκιά

Στον κάδο του μίξερ και σε μεσαία ταχύτητα χτυπάω το βούτυρο, τη ζάχαρη και τον χυμό να αφρατέψει το βούτυρο, για 5 'περίπου. Κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι λίγο-λίγο να το αφομοιώσει και το μπέικιν και δουλεύω. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω στο μείγμα χλιαρό νερό όσο πάρει, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη, η οποία να μην κολλά στα χέρια. Τυλίγω με μεμβράνη το ζυμάρι και το αφήνω για 30' να ξεκουραστεί.

για τη γέμιση:

Στο μπλέντερ ψιλοκόβω την καρυδόψιχα και την αμυγδαλόψιχα. Σε ένα μπολ ενώνω τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύω ζωηρά με ένα κουτάλι. Σε ένα μπολάκι διαλύω το μέλι στο καυτό νερό και το προσθέτω στο μείγμα της γέμισης. Ομογενοποιώ.

για τη συναρμολόγηση:

Με τη βοήθεια μιας κούπας ή μιας στρογγυλής αλλά μεγάλης κουπ πατ, κόβω κομμάτια από τη ζύμη. Τα γεμίζω με μια κουταλιά από τη γέμιση και τα κλείνω, σαν μαντιλάκι. Μπορώ να τους δώσω το κλασικό σχήμα που έχουν και τα σκαλτσούνια ή να φτιάξω δικά μου. Ό,τι μου είναι πιο εύκολο. Αν οι άκρες δεν κολλάνε, χρησιμοποιώ λίγο νεράκι. Επίσης, αφού έχω κλείσει το μαντιλάκι, το πατάω στις άκρες του με ένα πιρούνι. Έτσι και θα σταθεροποιηθεί αλλά και θα δώσω σχήμα στο γλυκό μου. Αραδιάζω τα πουγκιά σε ένα φύλλο σιλπάτ ή σε ταψί, το οποίο έχω καλύψει με λαδόχαρτο.

Ψήνω τα πουγκιά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30' περίπου.

για το ράντισμα και το πασπάλισμα:

Βγάζω τα πουγκιά από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν καλά. Τα ραντίζω με όσο ανθόνερο θέλω και τα πασπαλίζω ή τα βουτάω σε μπόλικη άχνη ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο, θα κολλήσει η ζάχαρη στο υγρό και στην επιφάνεια.

 

 

Σχετικές συνταγές