Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα και 15'
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 3
Χρόνος αναμονής : 30'-40' (φούρνος)

γλυκιά ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)

"Γλυκό" με απίστευτο χρώμα και φυσική, ανάλαφρα γλυκύτητα που ισορροπεί μεταξύ των κατηγοριών "Γλυκό" και "Φαγητό".
Υλικά

για το σιρόπι:

ΚολοκυθόπιταΠίταΓλυκιά ΠίταΣιρόπιΦύλλοΑποξηραμένα ΦρούταΞερά ΦρούταΜαύρες ΣταφίδεςΣταφίδεςΑποφλοιωμένα ΑμύγδαλαΑμύγδαλαΑμυγδαλόψιχαΞηροί ΚαρποίΚαρύδιαΚαρυδόψιχαΚανέλαΦρέσκα ΦρούταΦρούταΠορτοκάλιΞύσμα ΠορτοκαλιούΞύσμαΦρυγανιάΠαξιμάδιΛαχανικόΛαχανικάΖαρζαβατικόΓλυκιά ΚολοκύθαΚολοκύθα

Κόβετε την κολοκύθα και τη βράζετε σε ελάχιστο νερό. Τα βάζετε σε τουλπάνι για να στραγγίσει τελείως από το νερό της. Ρίχνετε σε κατσαρόλα τον πολτό της κολοκύθας, το βούτυρο ή το λάδι και το μέλι. Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το παξιμάδι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψιχα και λίγες σταφίδες (προαιρετικά). 

 

Στρώνετε σε μέτριο ταψί τα μισά φύλλα ως εξής: Αλείφετε το ταψί με λιωμένο βούτυρο ή λάδι και στρώνετε δύο φύλλα. Αλείφετε το δεύτερο φύλλο με λίγο λάδι ή βούτυρο και το πασπαλίζετε με λίγη αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα και λαδώνετε, πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα.  Επαναλαμβάνετε έως ότου στρωθούν τα μισά φύλλα.  Κατόπιν απλώνετε επάνω το μείγμα της κολοκύθας και το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα ενώ αλείφετε κάθε δεύτερο φύλλο και πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα, όπως κάνατε στην αρχή.

Χαράζετε την πίτα μπακλαβαδωτά και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C επί 30'-40'.

για το σιρόπι:

Βράζετε επί 5' το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνετε το σιρόπι στην πίτα όταν αυτή μισοκρυώσει. Τη σερβίρετε κρύα.

~γιαμ γιαμ~

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα
Ταχινόπιτα
Βασιλόπιτα
Σγουρόπιτα σα σουφλέ!
Γαλατόπιτα
Καρυδόπιτα