Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 30'
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 2
Χρόνος αναμονής : αρκετές ώρες αναμονή & 30'-40' (ψήσιμο)

κουλίτς (ρώσικο τσουρέκι)

 

Το κουλίτς, που σημαίνει "ρολό" ή "φραντζόλα ψωμί", είναι ένα είδος πασχαλινού ψωμιού το οποίο συναντάμε παραδοσιακά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Το κουλίτς ψήνεται σε ψηλά, κυλινδρικά κουτιά και διακοσμείται με λευκό γλάσο, πολύχρωμα λουλούδια και τα ρωσικά αρχικά "XB" (=Ο Χριστός Αναστήθηκε). Το παραδοσιακό αυτό ψωμάκι ή τσουρέκι τρώγεται από το Πάσχα έως την Πεντηκοστή και μοιάζει πολύ η συνταγή του στο ιταλικό πανετόνε.

 
Υλικά

για το γλάσο ζάχαρης:

για τη διακόσμηση:

ΠάσχαΚουλίτςΡωσικό ΤσουρέκιΠαραδοσιακά ΓλυκάΠαραδοσιακό ΓλυκόΓιορτέςΓιορτινό ΓλυκόΠασχαλινό ΓλυκόΡολόΨωμάκιΓλυκό ΨωμάκιΤσουρέκιΜαγιά ΜπύραςΣταφίδεςΦρουί ΓλασέΑποξηραμένα ΦρούταΞερά ΦρούταΓλάσοΓλάσο ΖάχαρηςΒασική ΣυνταγήΒασική Συνταγή Για ΓλάσοΔιακόσμησηΑμύγδαλαΞηροί ΚαρποίΚαβουρδίζωΚαβούρδισμαΚαβουρδισμένα Αμύγδαλα

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Δουλεύετε μέσα στο μείγμα τη μαγιά. Προσθέτετε τα αβγά τα οποία έχετε προηγουμένως χτυπήσει ελαφρώς, το βούτυρο και το αλεύρι, λίγο-λίγο. Ανακατεύετε καλά και ζυμώνετε τη ζύμη. Την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Κατόπιν προσθέτετε τις σταφίδες ή τα φρουί γλασέ, τα αμύγδαλα και την βανίλια.

Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε την ζύμη σε τέσσερα ή περισσότερα μέρη. Παίρνετε άδεια κουτιά κονσέρβας μικρά ή μεγάλα ή μεταλλικές στενόμακρες και πυρίμαχες θήκες, τα αλείφετε καλά με βούτυρο, στρώνετε στον πάτο λαδόχαρτο, το αλείφετε κι αυτό με λίγο βούτυρο και τα γεμίζετε ζύμη, μέχρι τη μέση. Τα σκεπάζετε και πάλι και τα αφήνετε να μείνουν σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους (περίπου 30'-40').

Βάζετε τα κουτιά σε ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-190°C για 30'-40'. Ετοιμάζετε το γλάσο ζάχαρης:

για το γλάσο ζάχαρης:

Σε ένα μπολ ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, το νερό και τη βανίλια και, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι, δουλεύετε το γλάσο έως ότου γίνει λείο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη νερό ή γάλα για να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Επίσης, αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια και το γάλα με ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού!

για τη διακόσμηση:

Πριν κρυώσουν τα κουλίτς, αλείφετε την επιφάνειά τους με λίγο γλάσο ζάχαρης και πριν αυτό στεγνώσει πασπαλίζετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα.

~γιαμ γιαμ~

 

 

Σχετικές συνταγές