Συνταγές για γλυκά

σπιτική... τζιτζιμπύρα! (έχεις δοκιμάσει;)

Συνταγή σπιτική... τζιτζιμπύρα! (έχεις δοκιμάσει;)

σπιτική... τζιτζιμπύρα! (έχεις δοκιμάσει;)

Κατηγορία: Λικέρ, χυμοί, smoothies, ροφήματα

από το χρήστη: Φοίβη

Γλυκειά ανάμνηση για τους παλιότερους και σχετικά ακριβό αναψυκτικό για τους νεότερους, που έλκονται από την ιδιαιτερότητα της πιπερόριζας. Χωνευτική μεν αλλά και με καυτή παρουσία!

Υλικά

Διαδικασία

Χοντροκόβω το φρέσκο τζίντζερ μέσα σε ένα γουδί αν έχω, αλλιώς μπολ, και προσθέτω τη μαύρη ζάχαρη. Πλένω καλά και στεγνώνω τα λεμόνια. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρώ φλοίδες από τα λεμόνια, προσέχοντας να μην πάρω μαζί και τις λευκές ίνες που πικρίζουν. Εναλλακτικά, με τον τρίφτη παίρνω ξύσμα. Το προσθέτω στο μπολ. Με το γουδοχέρι πολτοποιώ όλα τα υλικά, αφήνοντας τα αρώματα να ξυπνήσουν. Εάν δεν διαθέτω γουδοχέρι, μπορώ να απλώσω όλα μου τα υλικά στον πάγκο και να τα πατήσω με τον πλάστη. 

Συγκεντρώνω όλα μου τα υλικά, πιεσμένα, σε ένα μπολ και χύνω μέσα τον χυμό των λεμονιών κι αφού ενσωματωθεί, προσθέτω και τη σόδα. Αφήνω το μείγμα για 10' στην άκρη να δώσει τα αρώματά του. Δοκιμάζω τη γεύση. Αν θέλω, μπορώ να προσθέσω περισσότερη ζάχαρη για να σπάσει την οξύτητα του λεμονιού και του τζίντζερ.

Σουρώνω το περιεχόμενο μέσα από ένα τουλπάνι ή με μια πολύ λεπτή σίτα. Το περνάω σε γυάλινο μπουκάλι.

Σερβίρω την τζιτζιμπύρα κατά προτίμηση αμέσως, με μπόλικα παγάκια!

~δοκίμασέ το!~ 

 

Σχετικές συνταγές

Σιρόπι με γεύση και άρωμα τριαντάφυλλου

τριαντάφυλλο

Σιρόπι με γεύση και άρωμα τριαντάφυλλου

Με αυτό το σιροπάκι-βάλσαμο μπορώ να δώσω άλλο χρώμα και άρωμα στην καθημερινότητά μου. Προσωπικά το χρησιμοποιώ σε ουδέτερης γεύσης τσάι, το ζεσταίνω μαζί με κόκκινο κρασί (!) και το βάζω σε διαφόρων ειδών κρέμες, όπως στη σαντιγί.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Χειροποίητο Ροδόνερο

τριαντάφυλλο

Χειροποίητο Ροδόνερο

Το ροδόνερο φτιάχνεται από την απόσταξη των ροδοπετάλων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει κρέμες, ζύμες και παγωτά, αλλά θέλει προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, μια και είναι πολύ συμπυκνωμένο και με έντονη μυρωδιά/γεύση. 

Φυσική Λεμονάδα

λεμόνι

Φυσική Λεμονάδα

Προσωπικά, πίνω την εκπληκτική αυτή λεμονάδα, βάζοντας 3 μέρη λεμονάδα σε ένα μεγάλο ποτήρι και 1 μέρος μεταλλικό νερό με ανθρακικό! 

~

Για να κερδίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα από τα εσπεριδοειδή μας, πριν τα στίψουμε τα "ρολάρουμε" επάνω στον πάγκο με το χέρι μας. Δηλαδή τα κυλάμε με το εσωτερικό της παλάμης μερικές φορές. 

~

Εάν θέλω να βγει η λεμονάδα μου λιγότερο γλυκιά, αφαιρώ από τη ζάχαρη, δοκιμάζοντας. Αντίστοιχα μπορώ να δημιουργήσω συμπυκνωμένη λεμονάδα, βάζοντας όσο νερό τόση ζάχαρη!

Συμπυκνωμένος χυμός φράουλας

φράουλα, κανέλα, δυόσμος

Συμπυκνωμένος χυμός φράουλας

Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: η μαρμελάδα φράουλα!

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 

Συμπυκνωμένος χυμός βερίκοκου

βερίκοκο, πορτοκάλι

Συμπυκνωμένος χυμός βερίκοκου

Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: η μαρμελάδα βερίκοκο!

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 
σφηνάκι για μεγάλες και γερές καρδιές

ταχίνι, αμυγδαλέλαιο, μέλι, βασιλικός πολτός

σφηνάκι για μεγάλες και γερές καρδιές

Έχουμε και λέμε: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες κι αντιοξειδωτικές ουσίες. Το αμυγδαλέλαιο περιέχει ασβέστιο κι αντιοξειδωτικά. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ε και όλα τα παραπάνω, προσθέστε και το μέλι! Τούρμπο λέμε.
Σφηνάκι για την υπόταση

λεμόνι, πορτοκάλι, μέλι, καφές

Σφηνάκι για την υπόταση

Ό,τι πρέπει για την υπόταση, αφού συνδυάζει τη βιταμίνη C (λεμόνι-πορτοκάλι), την καφεΐνη σε μικρή ποσότητα και το μελάκι. Πιείτε το αμέσως, για να μη χαθούν τα πολύτιμά του στοιχεία.
Συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινο

ροδάκινο, πορτοκάλι

Συμπυκνωμένος χυμός ροδάκινο

Από την πρώτη ύλη αυτής της συνταγής, προκύπτει άλλη μία: η μαρμελάδα ροδάκινο!

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!