Συνταγές για γλυκά

Καραμέλες

Γλειφιτζούρια

γλυκόζη, χρώμα ζαχαροπλαστικής

Γλειφιτζούρια

Γι'αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε ξυλάκια (καλαμάκια). Κι επίσης, καλό είναι να έχουμε θερμόμετρο καραμέλας. ~ Αφού στεγνώσουν καλά, διατηρώ τα γλειφιτζούρια σε μεμβράνη ή λαδόχαρτο.
Πικάντικες καραμέλες με μπαχάρια

κρέμα γάλακτος, σιρόπι καλαμποκιού, μέλι, κανέλα, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο

Πικάντικες καραμέλες με μπαχάρια

Για τη συνταγή τούτη, καλό είναι να έχω θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

~

Προσέχω να μην αφήσω πολλή ώρα το μείγμα της καραμέλας στη φωτιά, αλλιώς θα μου σκληρύνουν πολύ. Από την άλλη, μπορώ να ελέγξω το πόσο μαλακές ή σκληρές θα βγουν οι καραμέλες μου, αναλόγως πόση ώρα θα βράσω το μείγμα.

~

Αποθηκεύω τις καραμέλες σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς και διατηρώ για 1 μήνα.

~
Αν δεν έχετε corn syrup, χρησιμοποιήστε μελάσα! Έχουν πολύ κοντινή γεύση.

~

Αν βάλετε 1 κούπα ζάχαρη αντί για 2, τότε έχετε μια ρευστή κρέμα καραμέλας βουτύρου! Έτσι την πάτησα αρχικά. Καλό και το κουτάλισμα, αλλά... για καραμέλες πήγαινα.

Καραμέλες με μέλι!

κρέμα γάλακτος, μέλι, σιρόπι καλαμποκιού

Καραμέλες με μέλι!

Το corn syrup είναι αλλιώς σιρόπι από καλαμπόκι, το βρίσκω άνετα σε όλα τα σούπερ μάρκετ στο ράφι μαζί με τα σιρόπι σοκολάτας (topping) κλπ..
Καραμέλα σε αποστειρωμένα βαζάκια

κρέμα γάλακτος, γλυκόζη

Καραμέλα σε αποστειρωμένα βαζάκια

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!
1