Κατηγορία: Καραμέλες , Διάφορα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: fanny-m
Γι'αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε ξυλάκια (καλαμάκια). Κι επίσης, καλό είναι να έχουμε θερμόμετρο καραμέλας. ~ Αφού στεγνώσουν καλά, διατηρώ τα γλειφιτζούρια σε μεμβράνη ή λαδόχαρτο.
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό τη γλυκόζη και το χρώμα και τα βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι το μείγμα να φτάσει τους 147°C αν έχουμε θερμόμετρο καραμέλας. Εναλλακτικά, παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα και τη αφήνουμε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν η καραμέλα κρυσταλλώσει και είναι αρκετά σκληρή, τότε είναι έτοιμη. Τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 1' περίπου.
Στον πάγκο μας απλώνουμε λαδόκολλα. Παίρνουμε μια κουταλιά καραμέλας και την αφήνουμε στη λαδόκολλα. Βλέπουμε ότι όπως απλώνεται παίρνει στρογγυλό σχήμα. Το μέγεθος θα εξαρτηθεί ανάλογα με την ποσότητα που θα ρίξουμε. Αμέσως πιέζουμε στο κέντρο το ξύλινο καλαμάκι.
Αφήνουμε τα γλειφιτζούρια να κρυώσουν τελείως και τα αποκολλάμε από το λαδόχαρτο με τη βοήθεια μαχαιριού.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!