Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 30'
Σερβίρει : 30 κομμάτια
Ζαχαρονόμος : 5
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 1 ώρα (αναμονή)

Λουκουμάδες

Κατηγορία: Διάφορα

από το χρήστη: voula

Εάν θέλω να δημιουργήσω το αίσθημα της έκπληξης στους καλεσμένους μου, μπορώ το σιρόπι ή τη σαντιγί που θα φτιάξω να την περάσω σε ένα κορνέ ή μια πλαστική σύριγγα και να γεμίσω από το κάτω μέρος τους λουκουμάδες!
Υλικά

για τη ζύμη:

για το σιρόπι:

για το πασπάλισμα: (προαιρετικά)

ΣιρόπιΜέλιΛουκουμάδες

για τη ζύμη:

Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το οποίο ρίχνουμε λίγο-λίγο, τη μαγιά, το αλάτι και το νερό, χλιαρό. Το νερό το ρίχνουμε κι αυτό σιγά-σιγά, με το μάτι, γιατί μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε λιγάκι. Το ζητούμενο είναι να σχηματίσουμε , ανακατεύοντας ελαφρώς, ένα χυλό, όχι όμως πολύ ρευστό. Αφού ετοιμάσω το χυλό μου, σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Ο χυλός είναι έτοιμος, όταν θα δω να έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στην επιφάνειά του. 

Ζεσταίνω καλά σε ένα τηγάνι λίγη ποσότητα λάδι κι αφού κάψει, με το χέρι ή με ένα κουτάλι σχηματίζω από το χυλό που έχει ψιλοπήξει μπαλίτσες, τις οποίες και αφήνω στο λάδι. Εάν θέλω μπορώ να δώσω άλλο σχήμα ή μέγεθος στους λουκουμάδες! Με μια κουτάλα, γυρίζω να ψηθούν από παντού και τους βγάζω όταν έχουν πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Δεν αφήνω πολύ ώρα, για να μην ξεραθούν και σκληρύνουν πολύ. Αφήνω σε μια πιατέλα, όπου έχω στρώσει λίγο χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το περιττό λάδι.  

για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρόλι διαλύω όσο μέλι θέλω με ελάχιστο νερό (π.χ. σε 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλιά νερό!), ίσα-ίσα δηλαδή να αποκτήσει το μέλι πιο ρευστή υφή. Αφήνω κι ένα ξυλαράκι κανέλα στο κατσαρόλι, να πάρει το άρωμα το σιρόπι μου. Ανακατεύω για μερικά λεπτά και κατεβάζω.

Περιχύνω τους λουκουμάδες όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και οι λουκουμάδες! Εάν θέλω, πασπαλίζω τους λουκουμάδες με κανελίτσα!

 

Σχετικές συνταγές