Συνταγές για γλυκά

Παρασκευή Ζαμπούνη

voula

Κέικ Πορτοκάλι

πορτοκάλι, αβγά, αμύγδαλα, μπισκότα, αλκοόλ

Κέικ Πορτοκάλι

Αρωματικό κέικ για όλες τις ώρες. Ελαφρύ για πρωινό, να σου φτιάξει τη διάθεση, εξίσου νόστιμο και μέσα στη μέρα ή με ένα τσάι πριν τον ύπνο!

Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Λουκουμάδες

μέλι

Λουκουμάδες

Εάν θέλω να δημιουργήσω το αίσθημα της έκπληξης στους καλεσμένους μου, μπορώ το σιρόπι ή τη σαντιγί που θα φτιάξω να την περάσω σε ένα κορνέ ή μια πλαστική σύριγγα και να γεμίσω από το κάτω μέρος τους λουκουμάδες!
Κέικ λάβα

κουβερτούρα, αβγά

Κέικ λάβα

Ένα κέικ έκπληξη, αφού κανείς δεν περιμένει στο εσωτερικό του τη ρευστή σοκολάτα!
Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

κολοκυθάκια, ρύζι, αβγά, γάλα

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. 

~

Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο. 

Καρυδόπιτα με φρυγανιές

αβγά, καρύδια, φρυγανιά, γαρίφαλο, κρέμα γάλακτος

Καρυδόπιτα με φρυγανιές

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.

Καριόκες... από σπίτι! lol

αβγά, μπισκότα, καρύδια, αλκοόλ

Καριόκες... από σπίτι! lol

Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.

~

Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!

τσουρέκι από τη Βούλα με τη βούλα!

μαγιά , αβγά, γάλα, μαστίχα, μαχλέπι, πορτοκάλι, αμύγδαλα

τσουρέκι από τη Βούλα με τη βούλα!

Από το φούρνο της γειτονιάς μας, μπορούμε να ζητήσουμε "νωπή μαγιά για ποσότητα διπλάσια από αυτή του αλευριού). Στην περίπτωσή μας, χρησιμοποιούμε 1 κιλό και κάτι αλεύρι, οπότε ζητάμε μαγιά νωπή για 2 κιλά περίπου ή 2 1/2 αλεύρι! Κι έτσι δε χρειάζεται να μετράμε εμείς.

~

Το μυστικό του τσουρεκιού δεν είναι ο διπλασιασμός του όγκου του. Αλλά το να τραβήξουμε προς τα έξω τη ζύμη όταν είναι έτοιμο για πλέξιμο, ώστε να τεντωθεί και να πάρει αέρα!

~

Αν δούμε ότι το τσουρέκι μας δεν έχει ψηθεί αλλά έχει αρπάξει από πάνω, το σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο!

σοκολατωμένο πορτοκαλάκι

πορτοκάλι, λάδι

σοκολατωμένο πορτοκαλάκι

Προσέχουμε όταν αφαιρούμε τη φλούδα από τα πορτοκάλια, να μην πάρουμε μαζί και τις λευκές ίνες, διότι πικρίζουν.

~

Μπορούμε ωραιότατα να τοποθετήσουμε τα μπαστουνάκια μας σε ένα κουτί πάνω σε μια χάρτινη δαντέλα και να τα δωρίσουμε!

Γλυκό Ντοματάκι

ντοματάκια, λεμόνι, αμύγδαλα

Γλυκό Ντοματάκι

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

~
Αν χαράξω τα ντοματίνια από κάτω, σα σταυρός, ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. 
Γλυκό μανταρίνι!

μανταρίνι, λεμόνι

Γλυκό μανταρίνι!

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 
Γλυκό του κουταλιού καρότο!

καρότο, γλυκόζη, λεμόνι, αμύγδαλα, κανέλα

Γλυκό του κουταλιού καρότο!

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μεσαία σκάλα για 5'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε!

 
Ραβανί

σιμιγδάλι, αβγά, γάλα, λεμόνι

Ραβανί

Δεν ανησυχούμε εάν το σιρόπι φαίνεται πολύ. Το μαλακό ραβανί, το οποίο από μόνο του είναι ουσιαστικά άνοστο, θα ρουφήξει σιγά-σιγά όλο το σιρόπι μας και θα αποκτήσει τη γλυκάδα του!
Φλογέρες με αμύγδαλα

σιμιγδάλι, γάλα, αβγά, αμύγδαλα, φύλλο, λεμόνι

Φλογέρες με αμύγδαλα

Σχετικά γρήγορο κι εύκολο επιδόρπιο, που αρέσει στους περισσότερους. 

Μπακλαβάς

αμύγδαλα, καρύδια, γαρίφαλο, φύλλο, μέλι

Μπακλαβάς

Σιροπιάζω τον μπακλαβά μου, όταν το σιρόπι είναι ζεστό και το γλυκό χλιαρό. ~ Εάν έχει περισσέψει βούτυρο μετά το ψήσιμο, το στραγγίζω με προσοχή.
1 2