Κατηγορία: Διάφορα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: voula
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Σε ένα μπολ ρίχνω τη σκόνη της ζελατίνης μαζί με 6 κουταλιές από το χλιαρό νερό μου. Ανακατεύω καλά να διαλυθεί και προσθέτω το αλάτι και την εσάνς βανίλιας. Εναλλακτικά μπορώ να χρησιμοποιήσω εσάνς μέντας, λικέρ κεράσι ή οποιοδήποτε άλλο άρωμα κάνω κέφι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω τη ζάχαρη, το υπόλοιπο νερό και τη γλυκόζη κι ανακατεύοντας απαλά τα βράζω μέχρι να φτάσουν τους 115° C. Κατεβάζω από τη φωτιά και κατευθείαν μεταγγίζω το σιρόπι μου σε ένα μπολ και το χτυπάω στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, για 15' περίπου, μέχρι να γίνει αφράτο και λείο.
Σε ένα μπρίκι ζεσταίνω μέχρι να λιώσει μια κουταλιά της σούπας βούτυρο. Παίρνω ένα τετράγωνο τσέρκι ή φόρμα, στρώνω στον πάτο λαδόχαρτο και με πινέλο το περνάω με το λιωμένο βούτυρο. Ενώνω το αφράτο μείγμα μου με τη ζελατίνη κι αναδεύω απαλά. Αδειάζω στο ελαφρώς βουτυρωμένο τσέρκι και με μια σπάτουλα το απλώνω ώστε να πάει παντού. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με το λαδόχαρτο και το βουτύρωμα και με το καινούργιο φύλλο λαδόχαρτου σκεπάζω τη φόρμα μου, πατώντας να ακουμπήσει το μείγμα. Το αφήνω έτσι για ένα βράδυ, να σταθεροποιηθεί το μείγμα μου.
Την επόμενη μέρα, αφαιρώ με προσοχή το λαδόχαρτο και ελέγχω εάν είναι έτοιμα τα marshmallows μου, με τον εξής απλό τρόπο: όταν τα ζουπάω και δεν κολλάνε, σημαίνει ότι έχουν στεγνώσει και είναι πανέτοιμα. Βγάζω το γλυκό μου από τη φόρμα, αφαιρώ και το λαδόχαρτο που έχω στρώσει στον πάτο και με ένα ψαλίδι κουζίνας δίνω ό,τι σχήμα θέλω στα marshmallows μου. Μπορώ να τα κόψω σε μπαλίτσες ή πλεξούδες. Κι αν θέλω, τα βουτάω σε άχνη ζάχαρη πριν τα απολαύσω.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Εάν αποθηκεύσω τις μαντλέν μου σε μεταλλικό δοχείο για μπισκότα, που κλείνει αεροστεγώς, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 2 βδομάδες φρέσκες.