Κατηγορία: Σιροπιαστά-Γλυκά ταψιού , Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
... να γλείφεις τα δάχτυλά σου! Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα λουκούμια τριαντάφυλλο με άλλη γεύση. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μη βάλετε στις μπουκίτες ροδόνερο, γιατί ίσως να μην ταιριάζουν γευστικά.
Πριν ξεκινήσω την προετοιμασία μου, βάζω στο ψυγείο ξεσκέπαστο το κουτί με τα λουκούμια για 1 ώρα να στεγνώσουν, ώστε να κόβονται πιο εύκολα μετά.
Ξεκινάω κόβοντας σε λεπτά κομμάτια τα λουκούμια και τα βάζω σε ένα μπολ μαζί με τα ασπράδια και τα αμύγδαλα και ανακατεύω για λίγη ώρα. Λιώνω σε ένα μπρίκι το βούτυρο, χωρίς να κάψει.
Ανοίγω το φύλλο μου. Βουτυρώνω ένα-ένα τα φύλλα και τα τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο, συνολικά 7 φύλλα μαζί. Απλώνω μέσα τους κατά μήκος του ανοίγματος του φύλλου, δηλαδή σε μια λωρίδα, τη μισή γέμιση που έχω ετοιμάσει. Τυλίγω ρολό τα φύλλα κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία και με τα επόμενα 7 φύλλα.
Αφού τελειώσω με τη γέμισή μου, στρώνω τα ρολά σε ταψί (αβουτύρωτο!) και με ένα κουτάλι της σούπας βουτυρώνω καλά κι από πάνω τα φύλλα. Αν έχω χρησιμοποιήσει όλο το βούτυρο της συνταγής, ζεσταίνω κι άλλο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45'. Τα βγάζω από το φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστά τα φύλλα μου, τα ραντίζω με όσο ροδόνερο κάνω κέφι. Αν δω ότι κολυμπάνε στο βούτυρο, μπορώ να τα στραγγίσω. Τα αφήνω να κρυώσουν. Τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη και τα κόβω σε ρολάκια με ένα μαχαίρι!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Εάν αποθηκεύσω τις μαντλέν μου σε μεταλλικό δοχείο για μπισκότα, που κλείνει αεροστεγώς, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 2 βδομάδες φρέσκες.