Παραδοσιακό, Μικρασιατικό, ημι-σιροπιαστό γλύκισμα που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του, αν στοχεύσετε στην αυθεντική εκδοχή.
~
Προέρχεται από την Καππαδοκία και το μοίραζαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ναι, είναι και νηστίσιμο. Η ονομασία του, "ισλί", είναι τούρκικη και σημαίνει "δουλεμένο".
~
Διατηρείται εκτός ψυγείο για 3 βδομάδες.
Σοκολατένιες μπουκιές που μειώνουν τις όποιες τύψεις.
~
Αν θέλω μπορώ για την επικάλυψη να χρησιμοποιήσω εκτός από λευκό και μαύρο σουσάμι.
Σαρακοστιανή συνταγή του αγαπημένου γλυκού, για εκείνους που νηστεύουν αλλά και για όσους προτιμούν απλώς πιο "καθαρές" γεύσεις.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Καλύπτω τα μπολάκια με τον ασουρέ με μεμβράνη πριν βάλω στο ψυγείο, για να μη σκάσει η κρέμα.
~
Ο ασουρές είναι μια λεπτή κρέμα που έχει σα βάση της το ζουμί του σταριού (χυλός). Λέγεται ότι οι ρίζες αυτού του χυλού φτάνουν... στο Νώε!
Αρωματικό κέικ, που είναι και νηστίσιμο κι έχει μια έξτρα γλυκιά γεύση, αυτή της μαρμελάδας βερίκοκο.
Οι παλιοί λέγανε: "Μην λες κακά λόγια θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα". Εσείς προτιμήστε μια σπιτική σοκολάτα με τα δικά σας... πιπέρια.
~
Αν έχουμε μια μεγάλη φόρμα, φτιάχνουμε σοκολάτα, Αν διαθέτουμε καλούπια για σοκολατάκια, αποκτάμε χειροποίητες μπουκίτσες.
~
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί να φτάσει τους 45°C-47°C. Την κρυώνουμε σε μαρμάρινο, κατά προτίμηση, πάγκο να φτάσει τους 31°C η υγείας και τους 29°C η γάλακτος και η λευκή.
~