από το χρήστη: Μαιρούλα
Αρωματικό κέικ, που είναι και νηστίσιμο κι έχει μια έξτρα γλυκιά γεύση, αυτή της μαρμελάδας βερίκοκο.
Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, το καλαμποκέλαιο, την άχνη και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και την σκόνη αμυγδάλου. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ, λαδωμένη και αλευρωμένη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C 20' και στους 160°C για περίπου 40' ακόμα.
Όταν κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε και καλύπτουμε την επιφάνεια με την μαρμελάδα βερίκοκο.
Το γαρνίρουμε με το χοντροκομμένο αμύγδαλο και το πασπαλίζουμε με την άχνη.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;