Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 40'
Σερβίρει : 6
Ζαχαρονόμος : 2
Χρόνος αναμονής : 3 ώρες & 45' (αναμονή & φούρνος)

Κέικ με σταφίδες

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

~

Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της. 

Υλικά

για το πασπάλισμα:

ΚέικΞεφορμάρωΣταφίδεςΖύμη

Σε ένα μπολ βάζω όλα τα υλικά μου εκτός από τις σταφίδες και ζυμώνω ζωηρά, μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη, που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα. Σκεπάζω με μια πετσέτα το μπολ και το αφήνω για 1 ώρα είτε στο θάλαμο του φούρνου είτε πάνω στο καλοριφέρ, ώστε να πάρει όγκο το μείγμα μου. 

Μετά από μια ώρα, ξαναζυμώνω το γλυκό κι αυτή τη φορά, προσθέτω στο μπολ και τις σταφίδες, αφού τις έχω μουσκέψει για λίγη ώρα σε ζεστό νερό να μαλακώσουν. 

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο ή μακρόστενη) και ρίχνω μέσα τη ζύμη μου. Τη σκεπάζω και πάλι και την αφήνω σε ζεστό μέρος ξανά, αυτή τη φορά για 2 ώρες ή μέχρι να παρατηρήσω ότι ο όγκος της ζύμης μου έχει διπλασιαστεί! 

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 45' περίπου.

για το πασπάλισμα:

Όταν πια το κέικ μου είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει σε μια πιατέλα ή βάση για κέικ. Πριν το προσφέρω το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη. 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Κέικ Πορτοκάλι
Κέικ πορτοκαλιού
Κέικ
Κέικ κακάο