Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Σε ένα μπολ βάζω όλα τα υλικά μου εκτός από τις σταφίδες και ζυμώνω ζωηρά, μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη, που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα. Σκεπάζω με μια πετσέτα το μπολ και το αφήνω για 1 ώρα είτε στο θάλαμο του φούρνου είτε πάνω στο καλοριφέρ, ώστε να πάρει όγκο το μείγμα μου.
Μετά από μια ώρα, ξαναζυμώνω το γλυκό κι αυτή τη φορά, προσθέτω στο μπολ και τις σταφίδες, αφού τις έχω μουσκέψει για λίγη ώρα σε ζεστό νερό να μαλακώσουν.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο ή μακρόστενη) και ρίχνω μέσα τη ζύμη μου. Τη σκεπάζω και πάλι και την αφήνω σε ζεστό μέρος ξανά, αυτή τη φορά για 2 ώρες ή μέχρι να παρατηρήσω ότι ο όγκος της ζύμης μου έχει διπλασιαστεί!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 45' περίπου.
Όταν πια το κέικ μου είναι έτοιμο, το βγάζω από το φούρνο, το ξεφορμάρω και το αφήνω να κρυώσει σε μια πιατέλα ή βάση για κέικ. Πριν το προσφέρω το πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.