Χωρίζω τα αβγά. Χτυπάω τα ασπάδια με τη μισή ποσότητα της ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα. Με το φτερό χτυπάω την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη, το βούτυρο και προσθέτω τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνω το γάλα σιγά-σιγά, να είναι χλιαρό. Προσθέτω το πορτοκάλι και τη βανίλια. Κοσκινίζω το αλεύρι και το κακάο, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και το μαχλέπι. Ρίχνω τα κροκάδια πάνω από τη μαρέγκα και ανακατεύω συνεχώς με τη σπάτουλα. Ρίχνω το αλεύρι μου.
Ρίχνω είτε σε φόρμα για κέικ είτε μοιράζω σε ατομικά φορμάκια για muffins. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 1 ώρα και 10΄.