Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : 6
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 2 ώρες (βράσιμο)

Πουτίγκα με άρωμα πορτοκαλιού

Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!

Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!

~

Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή. 

Υλικά

για την πουτίγκα:

για το ράντισμα:

για τη διακόσμηση: (προαιρετικά)

ΧριστούγενναΠρωτοχρονιάΚέικΆρωμαΦρούταΠουτίγκαΓιορτέςΑλκοόλ

για την πουτίγκα:

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά με ένα κουτάλι τη σόδα με το χυμό του πορτοκαλιού, να διαλυθεί. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω τις σταφίδες και την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα, καλά αλεσμένα. Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια λεία κρέμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά μου. Κατεβάζω στη χαμηλή ταχύτητα το μίξερ και ρίχνω στον κάδο το χυμό και το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύω και τέλος προσθέτω τη μαρμελάδα και τα μπισκότα θρυμματισμένα καλά. Ανακατεύω ξανά. 

Βουτυρώνω ελαφρά μια φόρμα για πουτίγκα (με καπάκι), με χωρητικότητα 2 λίτρα ή αν δεν έχω, χρησιμοποιώ δύο μικρότερες φόρμες. Αν δεν έχω καπάκι, δεν πειράζει. Χύνω το μείγμα της πουτίγκας με τη βοήθεια μιας σπάτουλας στη φόρμα ή τις φόρμες μου. Στην περίπτωση που δεν έχω καπάκι, σκεπάζω με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο καλά, τα οποία δένω γύρω-γύρω από τη φόρμα με σπάγκο, για να μη φύγει το αλουμινόχαρτο και μείνει ξεσκέπαστο το γλυκό μου. Είναι σημαντικό αυτό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαθύ πάτο στερεώνω μια σχαρίτσα (π.χ. για τηγάνισμα πατάτας) ή ένα τρυπητό, για να πετύχω τη μέθοδο μπεν-μαρί. Βράζω νερό και το προσθέτω στην κατσαρόλα, μέχρι τη μέση περίπου. Τοποθετώ μέσα τη φόρμα και σκεπάζω την κατσαρόλα. 

Βράζω σε χαμηλή ένταση για 2 ώρες περίπου. Επειδή το νερό εξατμίζεται (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις πατάτες στο φούρνο), τσεκάρω τακτικά και συμπληρώνω στην κατσαρόλα με βραστό νερό. Επίσης, ενδέχεται να χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού της πουτίγκας, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας που χρησιμοποιώ. 

για το ράντισμα:

Αφού βράσει το γλυκό μου και είναι έτοιμο, μπορώ να ραντίσω την πουτίγκα από πάνω είτε με Grand Marnier είτε με κάποιο καλό λικέρ πορτοκάλι. Αν θέλω να το κάνω πιο εντυπωσιακό, μπορώ να παρουσιάσω ένα... φλαμπέ αποτέλεσμα, ραντίζοντας με ζεσταμένο μπράντι και βάζοντάς του φωτιά την ώρα που θα το παρουσιάζω στους καλεσμένους μου.  

για τη διακόσμηση:

Η πουτίγκα σερβίρεται ζεστή και μπορώ να τη συνοδεύσω ωραιότατα είτε με χειροποίητη σαντιγί είτε με λευκό παγωτό. 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές