Κατηγορία: Κέικ , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω ζωηρά με ένα κουτάλι τη σόδα με το χυμό του πορτοκαλιού, να διαλυθεί. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι και προσθέτω τις σταφίδες και την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα, καλά αλεσμένα. Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν μια λεία κρέμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά μου. Κατεβάζω στη χαμηλή ταχύτητα το μίξερ και ρίχνω στον κάδο το χυμό και το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύω και τέλος προσθέτω τη μαρμελάδα και τα μπισκότα θρυμματισμένα καλά. Ανακατεύω ξανά.
Βουτυρώνω ελαφρά μια φόρμα για πουτίγκα (με καπάκι), με χωρητικότητα 2 λίτρα ή αν δεν έχω, χρησιμοποιώ δύο μικρότερες φόρμες. Αν δεν έχω καπάκι, δεν πειράζει. Χύνω το μείγμα της πουτίγκας με τη βοήθεια μιας σπάτουλας στη φόρμα ή τις φόρμες μου. Στην περίπτωση που δεν έχω καπάκι, σκεπάζω με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο καλά, τα οποία δένω γύρω-γύρω από τη φόρμα με σπάγκο, για να μη φύγει το αλουμινόχαρτο και μείνει ξεσκέπαστο το γλυκό μου. Είναι σημαντικό αυτό. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαθύ πάτο στερεώνω μια σχαρίτσα (π.χ. για τηγάνισμα πατάτας) ή ένα τρυπητό, για να πετύχω τη μέθοδο μπεν-μαρί. Βράζω νερό και το προσθέτω στην κατσαρόλα, μέχρι τη μέση περίπου. Τοποθετώ μέσα τη φόρμα και σκεπάζω την κατσαρόλα.
Βράζω σε χαμηλή ένταση για 2 ώρες περίπου. Επειδή το νερό εξατμίζεται (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις πατάτες στο φούρνο), τσεκάρω τακτικά και συμπληρώνω στην κατσαρόλα με βραστό νερό. Επίσης, ενδέχεται να χρειαστεί παραπάνω χρόνος βρασμού της πουτίγκας, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας που χρησιμοποιώ.
Αφού βράσει το γλυκό μου και είναι έτοιμο, μπορώ να ραντίσω την πουτίγκα από πάνω είτε με Grand Marnier είτε με κάποιο καλό λικέρ πορτοκάλι. Αν θέλω να το κάνω πιο εντυπωσιακό, μπορώ να παρουσιάσω ένα... φλαμπέ αποτέλεσμα, ραντίζοντας με ζεσταμένο μπράντι και βάζοντάς του φωτιά την ώρα που θα το παρουσιάζω στους καλεσμένους μου.
Η πουτίγκα σερβίρεται ζεστή και μπορώ να τη συνοδεύσω ωραιότατα είτε με χειροποίητη σαντιγί είτε με λευκό παγωτό.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.
Όταν τελειώσω τη διακόσμηση, τοποθετώ πάνω στη βασιλόπιτα ένα λαδόχαρτο και αφού το έχω στρώσει το πατάω λιγάκι σε όλα τα σημεία με το χέρι. Έτσι, η άχνη ζάχαρη που έχω πασπαλίσει θα μείνει!
~
Στη βασιλόπιτα βάζω το φλουρί μετά το ψήσιμο. Στο τσουρέκι το βάζω πριν το ψήσιμο!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.