Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Σαπουνίζω πολύ καλά τα πορτοκάλια ολόκληρα, τα ξεπλένω και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάσει. Τα βράζω για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού τα στραγγίσω από το νερό, περιμένω να κρυώσουν λιγάκι, για να μην καώ και τα κόβω σε κομμάτια μαζί με την φλοίδα. Αφαιρώ τη λευκή μεμβράνη, γιατί πικρίζει και πολτοποιώ στο μπλέντερ.
Σε μπεν μαρί λιώνω τη ζάχαρη, το βούτυρο και το μέλι ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω τη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ και τον πολτό του πορτοκαλιού κι ανακατεύω ζωηρά.
Βουτυρώνω κι αλευερώνω μια φόρμα 20εκ. που κουμπώνει, κατά προτίμηση, και στρώνω τον πάτο με την αμυγδαλόψιχα. Ρίχνω από πάνω το μείγμα μου και με μια σπάτουλα στρώνω, ώστε να πάει παντού. Εάν θέλω μπορώ να καρφώσω μέσα στο μείγμα κομμένα σε λεπτά κομμάτια τα αποξηραμένα φρούτα μου είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό μεταξύ τους, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, για περισσότερη γεύση.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 25'. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτά μου, την ξεφορμάρω, πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη και στον πάτο της κρύβω το φλουρί!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.
Όταν τελειώσω τη διακόσμηση, τοποθετώ πάνω στη βασιλόπιτα ένα λαδόχαρτο και αφού το έχω στρώσει το πατάω λιγάκι σε όλα τα σημεία με το χέρι. Έτσι, η άχνη ζάχαρη που έχω πασπαλίσει θα μείνει!
~
Στη βασιλόπιτα βάζω το φλουρί μετά το ψήσιμο. Στο τσουρέκι το βάζω πριν το ψήσιμο!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.