Κατηγορία: Κέικ , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Από το προηγούμενο βράδυ βάζω σε ένα μπολ τις ξανθές και μαύρες σταφίδες, τις σκεπάζω με το ουίσκι και τις αφήνω να μουλιάσουν και να τραβήξουν το αρώμα του ποτού. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και προσθέτω ένα-ένα τα αβγά. Χτυπάω πολύ καλά και ρίχνω στο τέλος και τη μαρμελάδα.
Κοσκινίζω καλά σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, την πρέζα το αλάτι και τα υπόλοιπα μπαχάρια μου. Στον κάδο του μίξερ με το βούτυρο ρίχνω σε δόσεις μία το μείγμα με το αλεύρι και μία τις σταφίδες που έχω στραγγίσει και τα γλασαρισμένα εσπεριδοειδή. Ξανά, μία το υπόλοιπο αλεύρι και μία τις σταφίδες και τα γλασαρισμένα εσπεριδοειδή. Ανακατεύω πολύ καλά κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, ώστε να σχηματιστεί ένα αρωματικό ζυμάρι.
Σε φόρμα ψηλή που κουμπώνει με διάμετρο 28εκ., στρώνω πρώτα ένα λαδόχαρτο και ρίχνω μέσα το μείγμα για το κέικ μου. Με μια σπάτουλα ισιώνω ώστε να πάει παντού το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 1 ώρα. Βγάζω από το φούρνο και σκεπάζω το πάνω κομμάτι της φόρμας, το ανοιχτό, με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην μαυρίσει το κέικ μου. Το ξαναβάζω στο φούρνο και το αφήνω για ακόμη 30' περίπου.
Πριν σερβίρουμε αλείφουμε με ένα πινέλο ή ένα κουταλάκι τη μαρμελάδα πορτοκάλι στο κέικ μας και στρώνουμε προαιρετικά από πάνω τους ξηρούς καρπούς και τα γλασαρισμένα φρούτα της αρεσκείας μας.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.
Όταν τελειώσω τη διακόσμηση, τοποθετώ πάνω στη βασιλόπιτα ένα λαδόχαρτο και αφού το έχω στρώσει το πατάω λιγάκι σε όλα τα σημεία με το χέρι. Έτσι, η άχνη ζάχαρη που έχω πασπαλίσει θα μείνει!
~
Στη βασιλόπιτα βάζω το φλουρί μετά το ψήσιμο. Στο τσουρέκι το βάζω πριν το ψήσιμο!
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.