Συνταγές για γλυκά

Βασικές Ζύμες

βασική ζύμη για σου/εκλέρ/προφιτερόλ κ.ά.

αβγά

βασική ζύμη για σου/εκλέρ/προφιτερόλ κ.ά.

Η ζύμη είναι η ίδια είτε φτιάξετε σου είτε προφιτερόλ είτε εκλεράκια. Μπούσουλας.
μαρέγκες - καλαθάκια (φωλίτσες)

ασπράδι αβγού, λεμόνι

μαρέγκες - καλαθάκια (φωλίτσες)

Η βασική συνταγή για μαρέγκες-φωλίτσες, τις οποίες γεμίζουμε με κρέμα της αρεσκείας μας.
τάρτες για πάστα φλώρα (βασική ζύμη)

αβγά, πορτοκάλι

τάρτες για πάστα φλώρα (βασική ζύμη)

Βασική ζύμη για τάρτες και ταρτάκια, αλλά και για την πάστα φλώρα!
ζύμη για κρουασάν

αβγά, γάλα, μαγιά

ζύμη για κρουασάν

Η βασική ζύμη για σπιτικά κρουασανάκια, την οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε με σταγόνες σοκολάτας και ξύσμα πορτοκαλιού, με μαρμελάδα φράουλα κι ό,τι άλλο βάλει ο νους μας.

ζύμη σουκρέ (για τάρτες με φρούτα)

αβγά, αμύγδαλα

ζύμη σουκρέ (για τάρτες με φρούτα)

Αν δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άμεσα τη ζύμη σουκρέ, την τυλίγω καλά με μεμβράνη και την αποθηκεύω στο ψυγείο για 1 βδομάδα ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
βασική ζύμη σαμπλέ

αγελαδινό βούτυρο , αβγά

βασική ζύμη σαμπλέ

Η συγκεκριμένη δόση βγάζει (αναλόγως και το μέγεθος της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσω) αρκετή ζύμη για να φτιάξω 2 τάρτες. Φυσικά μπορώ να ψήσω μικρά ταρτάκια! Αν λοιπόν θέλω, αποθηκεύω το μισό ζυμάρι στο ψυγείο, καλά κλεισμένο με μεμβράνη, και το διατηρώ για 2 βδομάδες. Ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
ζύμη για μπουγάτσα

ηλιέλαιο

ζύμη για μπουγάτσα

Σπιτική ζύμη για την παραδοσιακή κι αγαπημένη μπουγάτσα (με κρέμα).
Παραδοσιακή Μπουγάτσα με Κρέμα

γάλα, αβγά, ηλιέλαιο

Παραδοσιακή Μπουγάτσα με Κρέμα

Η κλασική μπουγάτσα, ακαταμάχητη όπως πάντα. Ψημένο, λεπτό φύλλο με αφράτη κρέμα μέσα.
Μπουκιές από αμυγδαλόπαστα (marzipan)

αμύγδαλα, αβγά, ανθόνερο, χρώμα ζαχαροπλαστικής

Μπουκιές από αμυγδαλόπαστα (marzipan)

Αν δεν έχω αποφλοιωμένα (λευκά) αμύγδαλα και σκοπεύω να βράσω νερό και να περιχύσω τα καφέ αμύγδαλα, ώστε μετά να τα καθαρίσω, προσέχω το εξής: Πριν αλέσω σε σκόνη την αμυγδαλόψιχα, αυτή να είναι τελείως στεγνή! Αν είναι ακόμη υγρή, τη βάζω στο φούρνο στους 60°C για 2 ½ ώρες περίπου, να στεγνώσει καλά, αλλά να μην αρπάξει.

~

Σε κάποιους αρέσει να καρφώνουν επάνω στις μπουκιές μάρτσιπαν, όταν έχουν τελειώσει, καρφάκια γαρίφαλου. Περί ορέξεως...
~
Όσο πιο λεπτά τρίψετε τα αμύγδαλα, τόσο πιο ραφιναρισμένο θα βγει το τελικό αποτέλεσμα (σαν κι αυτά του ζαχαροπλαστείου). Εγώ το χοντρόκοψα, όπως φαίνεται και στη φωτό κι έτσι μπορείτε να ξεχωρίσετε τα κομπάκια του αμυγδάλου. 
~
Μπορείτε φυσικά να παραλείψετε το χρώμα ζαχαροπλαστικής, εάν δεν έχετε, αλλά είναι τόσο εντυπωσιακό κι ευχάριστο, που το συνιστώ.

Τηγανίτες με γιαούρτι

γιαούρτι, αβγά

Τηγανίτες με γιαούρτι

Σερβίρετε τις τηγανίτες με σιρόπι από ζάχαρι και νερό ή με γλυκό του κουταλιού, με μέλι ή τις πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη.

ταρτάκια (βασική ζύμη)

αλκοόλ, ξύδι

ταρτάκια (βασική ζύμη)

Βασική ζύμη για τάρτες και ταρτάκια με τη βοήθεια polybags (σακούλες τροφίμων) και κρύας βότκας!

~

Πριν ψήσετε την τάρτα, μπορείτε να την αλείψετε με ένα αβγό, ζωηρά χτυπημένο με πιρούνι, ώστε να πάρει ένα ευχάριστο χρώμα.

μαλακό Pretzel με κανέλα και ζάχαρη

μαγιά , κανέλα, ελαιόλαδο

μαλακό Pretzel με κανέλα και ζάχαρη

Μπορώ να γεμίσω τα πρέτσελ μου με ξηρούς καρπούς και σταφίδες ή άλλες γεύσεις.

Γαλλικά ντόνατς - Beignet

γάλα, μαγιά , αβγά, λάδι

Γαλλικά ντόνατς - Beignet

Στα γαλλικά, η λέξη "beignet" σημαίνει "ντόνατ". Δεν είναι στρογγυλό, όπως το έχουμε συνηθίσει, αλλά σα μαξιλαράκι.
Μπισκότα βουτύρου - shortbread

κορν φλάουρ

Μπισκότα βουτύρου - shortbread

Παραδοσιακή σκωτσέζικη συνταγή για το πολύ λιπαρό μπισκότο shortbread, το οποίο αποτελείται από 1 μέρος ζάχαρη, 2 μέρη βούτυρο, 3 μέρη αλεύρι! Τόσο απλά.

~

Θα πρέπει να προσέξουμε λιγάκι κατά το κόψιμο των μπισκότων και το ξεφορμάρισμα, για να μη μας διαλυθούν.

ψωμί καλαμποκιού

μαγιά , αβγά, μέλι, καλαμποκάλευρο

ψωμί καλαμποκιού

Αφήνω τα ψωμάκια καλαμποκιού να κρυώσουν καλά για 1 ώρα, πριν τα καταναλώσω.
1 2 3