Κατηγορία: Βασικές Ζύμες
από το χρήστη: glykatzou
Η βασική ζύμη για σπιτικά κρουασανάκια, την οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε με σταγόνες σοκολάτας και ξύσμα πορτοκαλιού, με μαρμελάδα φράουλα κι ό,τι άλλο βάλει ο νους μας.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό στη μεσαία σκάλα για 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα, το γάλα, τη μαγιά και το αλάτι κι ομογενοποιώ. Χαμηλώνω την ταχύτητα και κοσκινίζω στο μείγμα το αλεύρι. Καλύπτω τον κάδο με μεμβράνη κι αφήνω το μείγμα για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί.
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μου και μεταφέρω εδώ τη ζύμη. Την ανοίγω με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα (περίπου 40x60 εκ.). Κόβω με το μαχαίρι κατά μήκος της μακρύτερης πλευράς και σχηματίζω 6 τρίγωνα. Τυλίγω κάθε ένα κομμάτι, ρολάροντάς το από τη μεγαλύτερη μεριά προς τη μικρότερη. Γυρνάω τις ακρούλες προς τα μέσα, σχηματίζοντας μισοφέγγαρο και τις στερεώνω, αν χρειάζεται με λίγο νεράκι.
Αραδιάζω τα κρουασανάκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχω καλύψει με λαδόχαρτο και τα αφήνω να ξεκουραστούν 30'.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το αβγό πρόχειρα με ένα πιρούνι, να αφρίσει. Με ένα πινέλο αλείφω την επιφάνεια από τα κρουασάν μου, ώστε να πάρουν χρώμα κατά το ψήσιμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25', μέχρι να πάρουν ένα ευχάριστο χρώμα τα κρουασανάκια μου.
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.