Παντεσπάνι για κορμούς, τούρτες κλπ.
-
Χρόνος παρασκευής:
15'
-
Σερβίρει:
8-10
-
Ζαχαρονόμος:
1
-
Δοκιμασμένη:
Όχι
-
Χρόνος αναμονής:
30'-35' (φούρνος)
Παντεσπάνι για κορμούς, τούρτες κλπ.
Κατηγορία:
Βασικές Ζύμες
από το χρήστη:
Top Chef!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη, τα αβγά και το βούτυρο. Αφού αφρατέψει το μείγμα μου, προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το ξύσμα και τελευταία τη βανίλια και χτυπάω ξανά καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μου. Αλείφω μια φόρμα για κέικ με λίγο βούτυρο ή στρώνω μέσα λαδόχαρτο και χύνω το μείγμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30'-35'.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη, τα αβγά και το βούτυρο. Αφού αφρατέψει το μείγμα μου, προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το ξύσμα και τελευταία τη βανίλια και χτυπάω ξανά καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μου. Αλείφω μια φόρμα για κέικ με λίγο βούτυρο ή στρώνω μέσα λαδόχαρτο και χύνω το μείγμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30'-35'.
Στο ζυμάρι όπως και στο ψωμί, ξέρουμε ότι έχει ψηθεί όταν το πατάμε κι επανέρχεται στο σχήμα του (είναι αφράτο)!
Εξαιρετική, πανεύκολη και πολύ γρήγορη βάση για ένα cheesecake.
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τις... δύσκολες ώρες!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Από τη δόση αυτή, που είναι μεγάλη, προκύπτουν 2 πάτοι.
~
Το συγκεκριμένο παντεσπάνι τρώγεται και σκέτο!
Γεμίζω τη ζύμη με ρύζι, για να μη φουσκώσει ο πάτος. Προσέχω πολύ την ώρα που αφαιρώ τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει ρύζι στη ζύμη, γιατί είναι ωμό και πολύ σκληρό. Μπορώ να φυλάξω το ρύζι σε ένα βάζο, για την επόμενη φορά που θα το χρειαστώ.
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.
Η μεμβράνη μέσα στο φούρνο δεν καίγεται, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχώ.
~
Κατά την αφαίρεση της μεμβράνης θα πρέπει να προσέξω πολύ να μην πέσουν όσπρια στην ψημένη τάρτα, γιατί αλλιώς είναι πολύ σκληρά στο στόμα.
~
Το ρύζι ή το φασόλι, μπορώ να το διατηρήσω σε βάζο και να το ξαναχρησιμοποιήσω!