Συνταγές για γλυκά

Ζύμη Μπριζέ (για τάρτες)

Συνταγή Ζύμη Μπριζέ (για τάρτες)

Ζύμη Μπριζέ (για τάρτες)

Κατηγορία: Βασικές Ζύμες

από το χρήστη: Φοίβη

Η μεμβράνη μέσα στο φούρνο δεν καίγεται, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχώ.
~
Κατά την αφαίρεση της μεμβράνης θα πρέπει να προσέξω πολύ να μην πέσουν όσπρια στην ψημένη τάρτα, γιατί αλλιώς είναι πολύ σκληρά στο στόμα.
~
Το ρύζι ή το φασόλι, μπορώ να το διατηρήσω σε βάζο και να το ξαναχρησιμοποιήσω!

Υλικά

Διαδικασία

 

για τη ζύμη μπριζέ:

Στον κάδο του μίξερ τεμαχίζω σε κομμάτια με τη βοήθεια του ψαλιδιού κουζίνας το κρύο βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το αβγό, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.

Κλείνουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30'.

Μετά το 30λεπτο, βγάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε στην τάρτα σε λεπτή στρώση, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Βάζουμε ένα φύλλο μεμβράνης επάνω και το γεμίζουμε με ρύζι β'διαλογής ή φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15'. Αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή τη μεμβράνη και τα όσπρια και ψήνουμε για ακόμη 5'. 

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Σου

αβγά

Σου

Στο ζυμάρι όπως και στο ψωμί, ξέρουμε ότι έχει ψηθεί όταν το πατάμε κι επανέρχεται στο σχήμα του (είναι αφράτο)!
Γρήγορο Παντεσπάνι από μπισκότο

μπισκότα, βούτυρο

Γρήγορο Παντεσπάνι από μπισκότο

Εξαιρετική, πανεύκολη και πολύ γρήγορη βάση για ένα cheesecake.
Λουκουμαδάκια

αβγά, αλκοόλ, λεμόνι, λάδι, μέλι

Λουκουμαδάκια

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για τις... δύσκολες ώρες!
Σοκολατένιο παντεσπάνι για τούρτες, κορμούς κλπ.

αβγά, κακάο, λεμόνι

Σοκολατένιο παντεσπάνι για τούρτες, κορμούς κλπ.

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Παντεσπάνι για κορμούς, τούρτες κλπ.

αβγά, λεμόνι

Παντεσπάνι για κορμούς, τούρτες κλπ.

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Παντεσπάνι με σιρόπι! (τρώγεται και σκέτο!)

αβγά, πορτοκάλι, λεμόνι

Παντεσπάνι με σιρόπι! (τρώγεται και σκέτο!)

Από τη δόση αυτή, που είναι μεγάλη, προκύπτουν 2 πάτοι. ~ Το συγκεκριμένο παντεσπάνι τρώγεται και σκέτο!
Βασική Ζύμη τάρτας

πορτοκάλι, αβγό

Βασική Ζύμη τάρτας

Γεμίζω τη ζύμη με ρύζι, για να μη φουσκώσει ο πάτος. Προσέχω πολύ την ώρα που αφαιρώ τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει ρύζι στη ζύμη, γιατί είναι ωμό και πολύ σκληρό. Μπορώ να φυλάξω το ρύζι σε ένα βάζο, για την επόμενη φορά που θα το χρειαστώ.
Ζύμη σαμπλέ (με κακάο)

κακάο, αβγά

Ζύμη σαμπλέ (με κακάο)

Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.