Συνταγές για γλυκά

Finger... Dessert!

λουκούμι τριαντάφυλλο

κορν φλάουρ, ζελατίνη, ροδόνερο, χρώμα ζαχαροπλαστικής, άχνη ζάχαρη

λουκούμι τριαντάφυλλο

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να φτιάξετε σπιτικά λουκούμια. Θέλει λιγάκι ένστικτο η ιστορία, αυτό είναι όλο. Κατά τα άλλα, οι δόσεις είναι σωστές και "βγαίνουν". Το μόνο που χρειάζεστε είναι καλό, υπομονετικό ανακάτεμα για το μείγμα και η προετοιμασία να είναι σωστή. Φυσικά μπορείτε να προσθέτε διάφορες γεύσεις στα λουκουμάκια σας και να κάνετε παραλλαγές. 

αρωματικά μπισκότα Χωρίς Γλουτένη

πορτοκάλι, λεμόνι, αλεύρι χωρίς γλουτένη, αλεύρι ρυζιού

αρωματικά μπισκότα Χωρίς Γλουτένη

Ελαφρώς αρωματισμένα, μαλακά μπισκότα, ιδανικά για εκείνους που δεν αντέχουν την γλουτένη.
μελομακάρονα ό,τι πρέπει

ελαιόλαδο, κανέλα, γαρίφαλο, αλκοόλ, μέλι, πορτοκάλι, λεμόνι, καρύδια, σουσάμι

μελομακάρονα ό,τι πρέπει

Μπορείτε αν βρίσκετε το θυμαρίσιο μέλι πολύ βαρύ, να χρησιμοποιήσετε Ανθέων.

~

Περισσότερα μυστικά για μελομακάρονα εδώ.

Αφράτοι, ανατολίτικοι κουραμπιέδες

αμύγδαλα, αλκοόλ, πορτοκάλι, ανθόνερο

Αφράτοι, ανατολίτικοι κουραμπιέδες

Οι κουραμπιέδες μου είναι έτοιμοι όταν πάρουν ένα ανοιχτό ξανθό χρώμα. Δεν το παρακάνω με το ψήσιμο, γιατί θα σκληρύνουν πολύ.

~

Αφού ψήσω την πρώτη φουρνιά και προχωρήσω με το δεύτερο ταψί, φροντίζω να το αφήσω 3'-4' λιγότερο χρόνο, διότι ο φούρνος μου είναι ήδη πολύ ζεστός και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αν λοιπόν έψησα την πρώτη δόση των κουραμπιέδων μου για 25', έχω το νου μου στη δεύτερη δόση γύρω στα 20'-22'.  

Νηστίσιμα σκαλτσούνια από την Άνδρο

μέλι, καρύδια, ψωμί, σφολιάτα, ανθόνερο

Νηστίσιμα σκαλτσούνια από την Άνδρο

Νηστίστιμες, παραδοσιακές μπουκιές από την Άνδρο, που έχουν άπειρες παραλλαγές ανάλογα με τον τόπο που τις φτιάχνει.
ισλί (ή ιτσλί)

λεμόνι, καρύδια

ισλί (ή ιτσλί)

Παραδοσιακό, Μικρασιατικό, ημι-σιροπιαστό γλύκισμα που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη διακόσμησή του, αν στοχεύσετε στην αυθεντική εκδοχή.

~

Προέρχεται από την Καππαδοκία και το μοίραζαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ναι, είναι και νηστίσιμο. Η ονομασία του, "ισλί", είναι τούρκικη και σημαίνει "δουλεμένο".

~

Διατηρείται εκτός ψυγείο για 3 βδομάδες.

μπαμπάς με ρούμι και πλούσια σαντιγί

μαγιά , αβγά, πορτοκάλι, σταφίδες, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

μπαμπάς με ρούμι και πλούσια σαντιγί

Αν θέλω, μπορώ να προσθέσω στο σιρόπι μου ξύσμα λεμονιού για περισσότερο άρωμα. 

μπισκότα με καραμελωμένο τζίντζερ

κρόκος αβγού, εκχύλισμα βανίλιας, φυστικοβούτυρο, μανταρίνι, τζίντζερ, καρύδα

μπισκότα με καραμελωμένο τζίντζερ

Πρωτότυπα κι εύκολα μπισκοτάκια με γεύση που... τσιμπάει. Ο δε συνδυασμός τζίντζερ με φυστικοβούτυρο είναι... τούμπανο!

~

Εάν δεν θέλω να ψήσω τα μπισκοτάκια μου αμέσως αλλά προτιμώ να τα καταψύξω, σχηματίζω δισκάκια (δηλ. τους δίνω σχήμα), τα τοποθετώ σε ταψί, τα καλύπτω με μεμβράνη και τα αφήνω στην κατάψυξη έως ότου τα χρειαστώ. Όταν είναι να τα ψήσω, τα βγάζω και τα βάζω κατευθείαν στον φούρνο στους 180°C (γκάζι: 4) για 10'-15', μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα. 

πτι φουρ με μαρμελάδα μούρων

μανταρίνι, γαρίφαλο, αποξηραμένα φρούτα, καστανή ζάχαρη, αβγά, γάλα, μαρμελάδα, κρέμα γάλακτος, εκχύλισμα αμυγδάλου

πτι φουρ με μαρμελάδα μούρων

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μαρμελάδα κάνετε κέφι, εντείνοντας ή οξύνοντας την τελική γεύση από τα βουτήματά σας.
εκλέρ

αβγά, γάλα, αβγά, κουβερτούρα

εκλέρ

Μπελαλίδικο γλυκό, που όμως αξίζει μέχρι τελευταίας δαγκωνιάς. Αν σας έχει ξεφύγει, επιχειρήστε το!

~

Μπορείτε να φτιάξετε κι ένα διαφορετικό εκλέρ: Αντί για κρέμα πατισερί, να το γεμίσετε με πλούσια, χορταστική σαντιγί και με φετούλες από φρέσκες φράουλες. Κι από πάνω αντί για γλάσο, να το πασπαλίσετε με μπόλικη άχνη. Τι λέτε; 

νησιώτικα Πουγκιά

βούτυρο γάλακτος, πορτοκάλι, καρύδια, αμύγδαλα, γαρίφαλο, λεμόνι, μέλι, ανθόνερο

νησιώτικα Πουγκιά

Ιδιαίτερο γλυκό, ιδανικό για τις γιορτές, κάτι ανάμεσα σε σκαλτσούνια και κουραμπιέ από τα νησιά μας.

διπλωμένες... δίπλες

κρόκος αβγού, αβγά, αλκοόλ, μέλι, καρύδια

διπλωμένες... δίπλες

διπλωμένες δίπλες ή μήπως... τα βλέπουμε διπλά; Παίξτε με τη ζύμη, δίνοντάς της ό,τι μορφή κάνετε κέφι, ακόμη και κόβοντας σχήματα με κουπ πατ. Εναλλακτική πρόταση "γλυκού".
κεκάκια Ουαλίας

μπαχάρια, σταφίδες, αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, φρούτα, λεμόνι

κεκάκια Ουαλίας

Η κλασική αυτή συνταγή εξ Ουαλίας γίνεται κανονικά σε ξυλόφουρνο. Αν χρησιμοποιήσετε όμως μικρά, στρογγυλά τηγανάκια με βαρύ πάτο, το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο και κοντά στο παραδοσιακό.
~
Η εξωτερική επιφάνεια από αυτό το κεκάκι που μοιάζει με χοντρή τηγανίτα ή στρογγυλό ψωμί, θα είναι τραγανιστή την ώρα που η "καρδιά" του θα παραμένει τρυφερή και μαλακή. 
~
Όλο το μυστικό κρύβεται στη θερμοκρασία που θα έχει το τηγάνι σας. Αφού δαμάσετε αυτό το στοιχείο, μπορείτε να παίξετε με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς.

Ταρτάκια με διάφορες μαρμελάδες

αλάτι, αβγά, πορτοκάλι, γάλα, μαρμελάδα, κρέμα λεμονιού

Ταρτάκια με διάφορες μαρμελάδες

Πολύχρωμα ταρτάκια που δίνουν ευκαιρία για παιχνίδι. Διάλεξε τι μαρμελάδα θα χρησιμοποιήσεις, ποιο ζελέ θα προτιμήσεις και πόση κρέμα λεμονιού (lemon custard) θα βάλεις στη γέμιση! 

1 2 3 4 5 ... 13