Κατηγορία: Διάφορα , Γιορτινά Γλυκίσματα , Finger... Dessert!
από το χρήστη: glykatzou
Μπορείτε αν βρίσκετε το θυμαρίσιο μέλι πολύ βαρύ, να χρησιμοποιήσετε Ανθέων.
~
Περισσότερα μυστικά για μελομακάρονα εδώ.
Στον κάδο του μίξερ ή με μιξεράκι χειρός χτυπάω πολύ καλά το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη. Προσθέτω την κανέλα και το γαρίφαλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν και το μέλι κι ανακατεύω ζωηρά. Στο ποτήρι όπου έχω συγκεντρώσει το χυμό του πορτοκαλιού ρίχνω τη σόδα κι ανακατεύω. Κουταλίζω τον αφρό στο περιεχόμενο του κάδου και χύνω και το υγρό. Ενσωματώνω και προσθέτω λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι, όσο πάρει. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, αλλά δε ζυμώνω πολλή ώρα για να μη σφίξει η ζύμη μου!
Δίνω το σχήμα που θέλω στα μελομακάρονά μου με τη βοήθεια κουπ πατ ή πλάθω ζυμαράκια με τα χέρια και τα αραδιάζω σε ταψί.
Ψήνω τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 17'-18'.
Σε μια κατσαρόλα βράζω όλα μου τα υλικά μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι. Το αφήνω να πέσει λιγάκι η θερμοκρασία του. Με μια τρυπητή κουτάλα βουτάω τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνω να τραβήξουν για 20''. Αν τα θέλω πιο "λασπωμένα", τα αφήνω περισσότερο χρόνο μέσα στο σιρόπι. Τα τοποθετώ σε πιατέλα ή σε αντικολλητικό χαρτί.
Τα πασπαλίζω με χοντροκομμένο καρύδι, καβουρδισμένο σουσάμι και κανέλα.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.