Κατηγορία: Finger... Dessert!
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Ρίχνω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και χτυπάω, ρίχνοντας σιγά-σιγά όλη τη ζάχαρη. Αφου γίνει η μαρέγκα μου λεία, προσθέτω την κανέλα, το σιρόπι της βανίλιας και το κακάο κι αναδεύω απαλά με μια σπάτουλα, να μη χαθεί ο αέρας. Αλέθω σε χοντρά κομμάτια τα φουντούκια, στο μπλέντερ.
Στη λαμαρίνα του φούρνου μου στρώνω ένα λαδόχαρτο. Με τη βοήθεια δύο κουταλιών του γλυκού παίρνω μικρά κομμάτια από τη μαρέγκα μου και τα αφήνω στο λαδόχαρτο, σε απόσταση μεταξύ τους, μια και θα φουσκώσουν ελαφρώς. Με τον "ποπό" του ενός κουταλιού σχηματίζω στο κέντρο από τις μισές μαρέγκες μια μικρή γουβίτσα. Αφού τελειώσω τη διαδικασία, γεμίζω τις "κοιλίτσες" από τις μαρέγκες με το φουντούκι. Τις άλλες μισές θα τις χρησιμοποιήσω σαν "καπάκια"!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για μόλις 5'! Κατεβάζω στους 120° C και ψήνω για 20', μέχρι να δω ότι οι μαρέγκες μου στέγνωσαν κι έχουν γίνει τραγανές.
Όταν είμαστε έτοιμοι, βγάζουμε τη λαμαρίνα και αφήνουμε να κρυώσουν καλά οι μαρέγκες. Όταν πια φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις ξεκολλάω από το λαδόχαρτο και τις αφήνω σε μια πιατέλα.
Χτυπάω στο μίξερ το Baileys, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, μέχρι ο χυλός να γίνει μια σταθερή κρέμα. Εάν θέλω μπορώ να προσθέσω, ανάλογα τα γούστα, κι άλλη ζάχαρη.
Στην πιατέλα που θα προσφέρω, έχω τοποθετήσει τα μισά μαρεγκάκια που έχουν μέσα το φουντούκι και τα άλλα μισά τα φυλάω για να σκεπάσω το γλυκό μου! Στα μαρεγκάκια λοιπόν που έχω βάλει φουντούκι, προσθέτω από πάνω μια κουταλιά κρέμας Baileys και τα σκεπάζω με τις σκέτες μαρέγκες που έχω κρατήσει στην άκρη. Εάν θέλω, μπορώ να πασπαλίσω όλες τις μαρέγκες μου με κακάο, άχνη ζάχαρη, ακόμη και ξύσμα σοκολάτας ή τρούφες!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Εάν αποθηκεύσω τις μαντλέν μου σε μεταλλικό δοχείο για μπισκότα, που κλείνει αεροστεγώς, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 2 βδομάδες φρέσκες.