Κατηγορία: Σοκολατάκια , Finger... Dessert!
από το χρήστη: Φοίβη
Απίστευτα νόστιμες μπουκίτσες με τις οποίες μπορούμε να στολίσουμε μια πιατέλα ή να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι μας!
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο και τα αμύγδαλα και καβουρδίζουμε. Όταν δούμε ότι τα ωμά μας αμύγδαλα έχουν πάρει χρώμα, αποσύρουμε. Στίβουμε το λεμόνι και το κρατάμε για την καραμέλα. Ετοιμάζω την καραμέλα: Σε ένα κατσαρόλι κατά προτίμηση με βαρύ πάτο ρίχνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό ίσα-ίσα να μουσκέψει η ζάχαρη. Δεν ανακατεύουμε! Ανάβουμε το μάτι κι αφήνουμε τη ζάχαρη να κάψει και να πάρει το ζεστό χρώμα της καραμέλας. Προσέχουμε για να μη μας καεί! Μόλις καραμελώσει ρίχνουμε αμέσως το χυμό του λεμονιού για να μην κοκαλώσει! Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα στη ζεστή καραμέλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, ανακατεύοντας. Στο γουδί ή τυλιγμένα σε μια πετσέτα τα θρυμματίζουμε, ώστε να φτιάξουμε το κροκάν!
Σε ένα κατσαρόλι ρίχνω την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύω συνεχώς, ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αιστάνομαι στο ξύλινο κουτάλι μου μια μικρή αντίσταση. Προσθέτω το λικέρ της αρεσκείας μου (εγώ βάζω Cherry που το λατρεύω) και φέρνω άλλη μια βόλτα. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω στο μείγμα αυτό τα θρυμματισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύω λίγο ακόμη και αφήνω στην άκρη.
Λαδώνω ελαφρώς ένα ταψί φούρνου (που κάνω τις πατάτες π.χ.) και πάνω στρώνω ένα λαδόχαρτο. Χύνω μέσα το μείγμα μου και το αφήνω μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Μπορώ να το αφήσω και 1 ολόκληρο βράδυ. Κακό δεν κάνει! Αφαιρώ το λαδόχαρτο με τη σοκολάτα πλέον επάνω, το ακουμπάω στον πάγκο και με ένα μαχαίρι κόβω κομμάτια στο μέγεθος που θέλω. Τοποθετώ τα κομμάτια πίσω στο ταψί, το οποίο αφήνω στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή και παραπάνω, μέχρι να αιστανθώ ότι έχει σφίξει το σοκολατάκι μου!
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Αν έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το γλυκό αυτό από την προηγούμενη μέρα και να το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας μου, αφού το έχω τυλίξει με μεμβράνη.
Μπορώ να παίξω με τις γεύσεις και να προσθέσω στις μαρέγκες μου φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα αντί για φουντούκια.
~
Εάν κλείσω τα μαρεγκάκια σε αεροστεγές βάζο, μπορώ να διατηρήσω το γλυκό μου το πολύ 3 μέρες. Γενικώς όμως, θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Εάν αποθηκεύσω τις μαντλέν μου σε μεταλλικό δοχείο για μπισκότα, που κλείνει αεροστεγώς, θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 2 βδομάδες φρέσκες.