Συνταγές για γλυκά

Τάρτες-Ταρτάκια

τάρτα μελάσα-βρώμη (κουάκερ)

μελάσα, σιρόπι ζαχαροκάλαμου, βρώμη, ψωμί, λεμόνι, αβγά, κρέμα γάλακτος

τάρτα μελάσα-βρώμη (κουάκερ)

Θρεπτικότατο γλυκό, που συνδυάζει το υγιεινό δημητριακό με τη γλυκάδα της μελάσας και του σιροπιού ζαχαροκάλαμου.
~
Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο πλήρες πρωινό και είναι ό,τι πρέπει μετά το ξύπνημα, συνοδεία τσαγιού. Τρώγεται με το χέρι!
~
Βρετανική τάρτα που διαφέρει τελείως από τις γεύσεις που έχουμε συνηθίσει στα ελληνικά επιδόρπια. Αξίζει μια δοκιμή. 

ζουμερο-τάρτα λεμόνι (lemon tart)

λεμόνι, αβγά, κρόκος αβγού

ζουμερο-τάρτα λεμόνι (lemon tart)

Υπέροχο γλυκό, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπά την οξύτητα του λεμονιού και την καλή, γλυκιά ζύμη. Όταν το έφτιαχνα, μου έκανε απίστευτη εντύπωση πόσο γρήγορα κι εύκολα έγινε η ζύμη, πόσο νόστιμη ήταν (κι έχω φτιάξει αρκετές...), αλλά και το τελικό αποτέλεσμα πόσο με ικανοποίησε. Σα να με λέμε ότι το καλό γλυκό δεν θέλει δα και τόσο κόπο! Thumbs up. 
~
Την κρέμα λεμονιού που θα σας περισσέψει, την αποθηκεύεται σε βαζάκι στο ψυγείο. 
~
Παρομοίως, μπορείτε να φυλάξετε τη ζύμη καλά κλεισμένη σε μεμβράνη και να την φτιάξετε ξανά μετά από λίγες μέρες.

Ταρτάκια με διάφορες μαρμελάδες

αλάτι, αβγά, πορτοκάλι, γάλα, μαρμελάδα, κρέμα λεμονιού

Ταρτάκια με διάφορες μαρμελάδες

Πολύχρωμα ταρτάκια που δίνουν ευκαιρία για παιχνίδι. Διάλεξε τι μαρμελάδα θα χρησιμοποιήσεις, ποιο ζελέ θα προτιμήσεις και πόση κρέμα λεμονιού (lemon custard) θα βάλεις στη γέμιση! 

ταρτ τατέν

μήλα, αλκοόλ, βανίλια, σφολιάτα, παγωτό

ταρτ τατέν

Αναποδογυρισμένη τάρτα με καραμελωμένα μήλα!

~

Μπορώ αντί για μήλα, να χρησιμοποιήσω βερίκοκα, αχλάδια ακόμη και ροδάκινα!

Γαλλική μηλόπιτα (ταρτ τατέν)

αβγά, βούτυρο γάλακτος, πορτοκάλι, μήλα, κανέλα

Γαλλική μηλόπιτα (ταρτ τατέν)

Ανάποδη μηλόπιτα που προέκυψε από τις αδελφές Tatin κατά λάθος. Αντί να στρώσουν πρώτα τη ζύμη κι από πάνω τα μήλα, όπως συνήθιζαν, η μία αδελφή έστρωσε πρώτα τα μήλα στο ταψί. Πολλές συνταγές έχουν προκύψει από λάθη, αντικαταστήσεις ή απλώς... περιέργεια.
πάστα φλώρα (ή πάστα φρόλα όπως τη λέγαν παλιά)

κρόκος αβγού, αλκοόλ, λεμόνι, μαρμελάδα, αβγά

πάστα φλώρα (ή πάστα φρόλα όπως τη λέγαν παλιά)

Πάστα φλώρα ή πάστα φρόλα... αγαπημένη γεύση, με γέμιση από μαρμελάδα της αρεσκείας μας και ένα καρουδάκι πλεγμένο στην κορυφή! Σαν τραπεζομάντιλο.
πίτα λεμονιού (lemon pie)

αβγά, λεμόνι, αβγά, κορν φλάουρ, κρέμα γάλακτος, γάλα

πίτα λεμονιού (lemon pie)

Έντονες γεύσεις, αρώματα, χρώματα κι ένα απαλό στρώμα από καμένη μαρέγκα στην κορυφή. Σαν σκηνικό... μόνο που είναι γλυκό και βρώσιμο.

~

Η συγκεκριμένη συνταγή για ζύμη κάνει και για πάστα φλώρα.

Τάρτα με δαμάσκηνα

αμύγδαλα, λεμόνι, αβγά, δαμάσκηνα, κρέμα γάλακτος, παγωτό

Τάρτα με δαμάσκηνα

Φρουτένια τάρτα, όχι ιδιαίτερα γλυκιά, με ζουμερά δαμάσκηνα.
Τάρτα Μυζήθρας

τυρί, αβγά, γάλα, φράουλα

Τάρτα Μυζήθρας

Σίγουρα αντί για φράουλα θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιο άλλο γλυκό του κουταλιού, όπως βύσσινο ή ακόμη και φρέσκα φρούτα της αρεσκείας μας!

Ταρτάκια φράουλας

αλκοόλ, ξύδι, γάλα, αβγά, φρούτα

Ταρτάκια φράουλας

Μπορώ να αποθηκεύσω το ζυμάρι στην κατάψυξη μέχρι και για 1 μήνα. Βγάζω το ζυμάρι, το αφήνω 30' να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σχηματίζω τάρτες.
τάρτα με βερίκοκα

λεβάντα, αβγά, αλκοόλ, βερίκοκο

τάρτα με βερίκοκα

Μπορούμε να σερβίρουμε τη φρουτένια τάρτα είτε δροσερή, αν την αφήσουμε για 30' στο ψυγείο ή ακόμη και σε χλιαρή θερμοκρασία, από το φούρνο.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
 

Τάρτα ανανά

αμύγδαλα, βερίκοκο, αβγά, ανανάς

Τάρτα ανανά

Η συγκεκριμένη συνταγή μας επιτρέπει είτε να φτιάξουμε μια μεγάλη τάρτα ή μικρά πτι-φουρ.
1 2 3 4