Κατηγορία: Finger... Dessert! , Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Ευχάριστο γλυκό που δροσίζει με τη γέμιση από ανθότυρο.
Σε ένα μπολ ενώνω το ανθότυρο με τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού. Αν θέλω μπορώ να χρησιμοποιήσω το σύρμα στο μίξερ ή να τα ανακατέψω στο χέρι. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, να μην υπάρχουν σβόλοι. Κόβω το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτω στα υπόλοιπα υλικά του κάδου. Δουλεύω το μείγμα με τα χέρια, να λιώσει και να πάει παντού το βούτυρο, μέχρι να θυμίζει χοντρά ψίχουλα. Σε ξεχωριστό κάδο χτυπάω τους κρόκους, το νερό και τη βανίλια, μέχρι να ομογενοποιηθούν τελείως. Προσθέτω το αβγό στο μείγμα με το βούτυρο και χτυπάω με το φτερό.
Βουτυρώνω ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μου και περνάω τη ζύμη εκεί. Τη δουλεύω με τα χέρια και την ανοίγω σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη. Φτιάχνω 1-2 φύλλα ζύμης, τα σκεπάζω με μεμβράνη και τα αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξουν.
Βουτυρώνω φόρμες για μάφιν, εκτός κι αν έχω φόρμες από σιλικόνη που δεν χρειάζονται βουτύρωμα. Βγάζω τη ζύμη, κόβω δίσκους και γεμίζω τις φόρμες, στον πάτο και τα τοιχώματα με το ζυμάρι. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζω καλαθάκια. Με ένα πιρουνάκι ή οδοντογλυφίδα τρυπάω τη ζύμη σε πολλά σημεία, ώστε να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Αφήνω στο ψυγείο για 15'.
Ψήνω στη μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο και στους 180°C για 15', μέχρι να ροδίσουν ευχάριστα τα καλαθάκια μου. Τα αφήνω να κρυώσουν προτού τα γεμίσω με την τυρένια κρέμα.
Αφού κρυώσουν τελείως τα ταρτάκια μου, το ίδιο και η κρέμα στο ψυγείο, την βγάζω, την ανακατεύω ζωηρά και γεμίζω με αυτή τα καλαθάκια.
Πλένω τις φράουλες και τους αφαιρώ τα κοτσάνια. Αν θέλω μπορώ να γαρνίρω κάθε καπελάκι με μία ολόκληρη φράουλα ή να τις κόψω στη μέση κι άρα θα χρειαστώ τις μισές συνολικά (12).
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!