Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Βγάζω το φρέσκο βούτυρο από το ψυγείο κι αμέσως το κόβω σε κομματάκια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με το αλεύρι για ελάχιστα λεπτά, ίσα-ίσα να σχηματιστούν σβόλοι. Προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό και χτυπάω καλά, να δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη. Την αφήνω στον κάδο, σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30' να "ξεκουραστεί".
Μετά από το μισάωρο βγάζω τη ζύμη μου, τη δουλεύω για λίγη ώρα με τα χέρια και την ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Σε μια ταρτιέρα απλώνω τη ζύμη και την πατάω με τα δάχτυλα να στρωθεί καλά και να καλύψει και τα τοιχώματα. Ό,τι ζύμη περισσέψει, την κόβω με το ψαλίδι κουζίνας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τον πάτο της ζύμης σε διάφορα σημεία. Πάνω από τη ζύμη, στρώνω ένα φύλλο μεμβράνη καλής ποιότητας και το γεμίζω με ρύζι. Φροντίζω ώστε το ρύζι να καλύψει όλη την επιφάνεια της τάρτας. Αυτό το κάνω, για να μη φουσκώσει η ζύμη μου!
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 15', μεχρί να ψηθεί ο πάτος μου και να πάρει χρώμα. Ελέγχω το φούρνο τακτικά, από το τζαμάκι χωρίς να τον ανοίξω για να μη χαθεί η θερμότητα. Αφού ψηθεί η ζύμη, δεν πετάω το ρύζι, αλλά το αποθηκεύω σε βάζο, μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσω. Αφαιρώ τη μεμβράνη.
Από το βαζάκι της μαρμελάδας κυδώνι που έχω φτιάξει, βάζω μια γενναία στρώση και καλύπτω τον πάτο μου. Από πάνω, πασπαλίζω με όσες σταφίδες θέλω και τέλος προσθέτω και λίγη κανέλα. Είμαστε έτοιμοι!
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!