Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 20'
Σερβίρει : 8
Ζαχαρονόμος : 3
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 45' (ψυγείο & φούρνος)

Τάρτα με κυδώνι

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια

από το χρήστη: glykatzou

Με την ίδια λογική, μπορώ να βάλω στην τάρτα μου ό,τι φρούτο θέλω! Έτσι... ποικιλία!
Υλικά

για τη βάση:

για τη γέμιση:

για τη βάση:

Βγάζω το φρέσκο βούτυρο από το ψυγείο κι αμέσως το κόβω σε κομματάκια. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με το αλεύρι για ελάχιστα λεπτά, ίσα-ίσα να σχηματιστούν σβόλοι. Προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό και χτυπάω καλά, να δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη. Την αφήνω στον κάδο, σκεπάζω με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 30' να "ξεκουραστεί".

Μετά από το μισάωρο βγάζω τη ζύμη μου, τη δουλεύω για λίγη ώρα με τα χέρια και την ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Σε μια ταρτιέρα απλώνω τη ζύμη και την πατάω με τα δάχτυλα να στρωθεί καλά και να καλύψει και τα τοιχώματα. Ό,τι ζύμη περισσέψει, την κόβω με το ψαλίδι κουζίνας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τον πάτο της ζύμης σε διάφορα σημεία. Πάνω από τη ζύμη, στρώνω ένα φύλλο μεμβράνη καλής ποιότητας και το γεμίζω με ρύζι. Φροντίζω ώστε το ρύζι να καλύψει όλη την επιφάνεια της τάρτας. Αυτό το κάνω, για να μη φουσκώσει η ζύμη μου!

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 15', μεχρί να ψηθεί ο πάτος μου και να πάρει χρώμα. Ελέγχω το φούρνο τακτικά, από το τζαμάκι χωρίς να τον ανοίξω για να μη χαθεί η θερμότητα. Αφού ψηθεί η ζύμη, δεν πετάω το ρύζι, αλλά το αποθηκεύω σε βάζο, μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσω. Αφαιρώ τη μεμβράνη.

για τη γέμιση:

Από το βαζάκι της μαρμελάδας κυδώνι που έχω φτιάξει, βάζω μια γενναία στρώση και καλύπτω τον πάτο μου. Από πάνω, πασπαλίζω με όσες σταφίδες θέλω και τέλος προσθέτω και λίγη κανέλα. Είμαστε έτοιμοι!

~Δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές