Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Καλό είναι να φάμε την τάρτα την ίδια μέρα, ώστε να μην αρχίσει να χάνει τη φρεσκάδα του το μήλο.
Στον πάγκο της κουζίνας μας ανοίγουμε 2 φύλλα ζύμης γαλλικού τύπου το ένα επάνω στο άλλο. Παίρνουμε μια πυρίμαχη φόρμα ή μια ταρτιέρα διαμέτρου 23εκ. και την καλύπτουμε με ένα φύλλο λαδόχαρτου. Δεν κόβουμε το φύλλο που προεξέχει από τα τοιχώματα. Τοποθετούμε επάνω τα 2 φύλλα ζύμης και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
Καθαρίζουμε τις φλούδες από τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Διακοσμούμε τη ζύμη μας με τις φέτες, τις οποίες τοποθετούμε σαν ανοιχτή βεντάλια. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 10'. Όσο ψήνεται η ζύμη μας, φτιάχνουμε την κρέμα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά ένα-ένα με το τυρί και τη βανίλια και προσθέτουμε όση κρέμα γάλακτος χρειάζεται για να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, με το οποίο θα σκεπάσουμε την τάρτα μας, αφού ψηθεί.
Αφού λοιπόν περάσει το 10λεπτο, αφαιρούμε την μισοψημένη τάρτα, αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15'. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 70° C-80° C και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο της τάρτας μήλου με ψήσιμο για ακόμη 5'-10'.
Τη σερβίρουμε είτε ζεστή είτε την αφήνουμε για 30' στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κατόπιν.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!